Ce probleme cauzeaza stresul cronic?
Friday, 13 January 2012 09:40

stresul_cauzeaza_ulcerStresul pe termen lung dauneaza sanatatii, deregland sistemul imunitar si ducand la aparitia unor afectiuni/ boli sau la agravarea celor deja prezente. Ce probleme cauzeaza stresul?

 

Stresul si efectele sale negative asupra sanatatii

1. Accelereaza procesul de imbatranire

Stresul accelereaza procesul de oxidare, favorizand imbatranirea si moartea celulelor sub actiunea radicalilor liberi.

2. Deficit nutritional

Pentru a produce energia necesara intr-o anumita situatie, corpul metabolizeaza mai repede substantele nutritive, ceea ce poate duce la o lipsa de acizi aminati, de potasiu, fosfor, magneziu, calciu, electroliti si de complexul de vitamina B, printre altele. De altfel, substantele nutritive sunt absorbite mai bine in perioadele marcate de stres.

3. Deficit imunitar

efecte_stres

Cortisolul produs ca raspuns la stres poate slabi sistemul imunitar: organismul devine, astfel, mai expus  agentilor externi si diferitelor tipuri de cancer. Este cunoscut si faptul ca persoanele care se streseaza usor racesc foarte repede.

4. Ulcer la stomac

Cu toate ca cele mai multe ulcere sunt cauzate de o bacterie (Helicobacter pylori), stresul determina, la randul sau, aparitia ulcerului gastric, tratat cu dificultate in aceste conditii. Stresul este, de cele mai multe ori, si cauza arsurilor produse la nivelul stomacului.

5. Probleme ginecologice

Adesea, femeile foarte stresate sufera de amenoree (lipsa menstruatiei). In cazuri mai grave, stresul duce la infertilitate atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor.

6. Probleme mentale

Se crede ca, pe termen lung, stresul determina modificari ale structurii creierului si, treptat, poate duce la probleme grave: anxietate, crize de panica, fobie, depresie, dependenta, probleme de alimentatie (anorexie sau bulimie).

7. Boli psihosomatice

Cauzele urmatoarelor boli sunt multiple, insa stresul poate contribui la exacerbarea lor, ducand la cronicitate: astm, psoriasis, artrita reumatoida, oboseala cronica, boala Crohn, fibromialgie, migrena, colita ulceroasa, obezitate etc.

8. Agravarea bolilor 

Stresul singur cauzeaza rar o boala grava, insa este cunoscut faptul ca el contribuie la agravarea problemelor de sanatate, precum hipertensiune, boli cardiovasculare, diabetul de tip II si cancer, accelerand evolutia lor.

 

Iti recomandam si articolul 10 sfaturi anti-stres

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala cartoon porn sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro