Mituri despre memorie contrazise de stiinta
Thursday, 12 January 2012 09:15

mituri_memorieCircula multe mituri despre memorie, unele dintre ele ramanand in continuare in atentia cercetatorilor, iar altele fiind contrazise de stiinta. Din aceasta ultima categorie fac parte si miturile de mai jos.

Mituri despre memorie

Mitul 1: Varsta antreneaza pierderi de memorie

Realitate: S-ar parea ca modificarea functiilor cognitive ar fi mai putin importanta decat se crede. Ultimele cercetari au indicat ca persoanele de varsta a doua sunt la fel de capabile ca si tinerii sa duca la indeplinire sarcinile legate de activitatea cerebrala.


Ideea potrivit careia functiile cerebrale cunosc un declin odata cu inaintarea in varsta este exagerata: nu exista nicio limita de varsta pana la care poti invata lucruri noi.

memoria_si_varsta

Mitul 2: In fiecare zi pierdem 50 000 de celule nervoase

Realitate: Oamenii de stiinta sunt de parere ca masa cerebrala se reduce cu aproximativ 10% in cursul vietii, dar acest lucru nu afecteaza neaparat functiile creierului. Complexitatea si soliditatea circuitelor cerebrale conteaza mai mult decat marimea creierului.


Se pare ca cele mai multe dificultati mentale nu sunt rezultatul reducerii neuronilor, fiind cauzate de diminuarea densitatii dendritelor, acestea din urma servind la transmiterea informatiilor de la un neuron la altul. 


Dendritele cresc de fiecare data cand dobandim cunostinte si aptitudini. Informatia este transmisa dendritelor prin intermediului unor retele numite sinapse. Daca sinapsele nu sunt stimulate in mod regulat, dendritele se pot atrofia, ceea ce duce la slabirea legaturilor dintre neuroni si la reducerea capacitatii acestora din urma de a acumula informatii noi sau la probleme de memorie.

Mitul 3: Celule nervoase, odata distruse, raman asa

Realitate: Mult timp, savantii au fost de parere ca orice rau pe care-l sufera celulele nervoase este ireparabil, insa studiile recente contrazic aceasta teorie.

 

Iti recomandam si articolul Consumul de alcool, chiar si moderat, afecteaza creierul 

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro