Amenoreea afecteaza structura oasoasa
Friday, 04 July 2008 14:54
Sanatatea oaselor la atlete e afectata de amenoree, arata un nou studiu. Cercetatorii au descoperit ca 57 de atlete si adolescente obisnuite, care au avut o lipsa a menstruatiei, prezentau o masa osoasa mai slabita decat cea a altor fete de varsta lor.

Cercetarile vor sa arate necesitatea unei nutritii sanatoase la adolescentele care fac atletism, conform Jurnalului de Pediatrie.

Un aport inadecvat de calorii si un corp slabit par sa reprezinte principalele cauze ale instalarii amenoreii sau a absentei temporare a menstruatiei la tinerele atlete.

"Lipsa menstruatiei reprezinta o perioada critica, odata ce s-a instalat in timpul pubertatii, moment in care masa osoasa se afla in plin proces de formare", a spus Dr. Madhusmita Misra.

"Amenoreea arata ca organismul nu produce cantitatea necesara de hormoni pentru a optimiza masa osoasa. Acest lucru duce la o scadere drastica a masei osoase, exact in perioada in care ea trebuie sa se dezvolte complet", explica Misra, de la Scoala Medicala Harvard din Boston.

Pentru studiu, Misra si colegii ei au masurat densitatea osoasa in cazul a doua grupuri: unul de gimnaste cu varste intre 12 si 18 ani si un grup de adolescente obisnuite.

Cercetatorii au comparat cele doua grupuri, afland ca gimnastele care aveau amenoree prezentau o masa osoasa mai redusa decat celelalte adolescente care prezentau aceleasi probleme.

Mai mult, 38% dintre gimnastele cu amenoree prezentau o densitate mai redusa a coloanei vertebrale comparativ cu celalalt grup.

De aceea, e nevoie de o imbunatatire a aspectelor menstruale si de nutritie la adolescentele care practica atletismul. Astfel, desi exercitiile fizice pot consolida masa osoasa, instalarea amenoreii o poate slabi foarte mult.

Sursa: Reutersloading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro