Cum apare si cum se manifesta depresia?
Monday, 21 November 2011 11:25

cauze_depresieDepresia este o stare de tristete profunda si se manifesta prin lipsa actiunii (fizice si mentale), combinata cu o stare de slabiciune, neputinta si disperare. Uneori, depresia este asociata cu anxietatea, lipsa de concentrare si diminuarea respectului de sine, putand duce la sinucidere.

 

Semnele si simptomele depresiei

De regula, persoana care sufera de depresie nu are chef de nimic si traieste cu senzatia ca totul e inutil. Iata cele mai intalnite simptome ale depresiei:

  • Dificultati de concentrare si de luare a deciziilor;
  • Tulburari de memorie;
  • Indiferenta fata de tot si de toate (tristete profunda si descurajare permanenta- de unde si tendinta de suicid);
  • Dereglari ale somnului, asociate cu dificultati de a adormi, treziri repetate in timpul noptii si somnolenta in timpul zilei;
  • Tulburari de apetit, urmate de pierderea in greutate;
  • Oboseala acuta;
  • Scaderea libidoului;
  • Dureri de cap, de spate si dureri abdominale.

Deprimare sau depresie?

Deprimarea este o stare de tristete pasagera, de indispozitie si de descurajare, a carei cauza este bine cunoscuta si poate fi depasita: esec la un examen, probleme amoroase...


Depresia nu are intotdeauna o cauza bine determinata. Adesea, persoana care se confrunta cu o depresie este incapabila sa explice ce simte si de ce se simte asa.


Semnele depresiei dureaza mai mult de doua saptamani si afecteaza viata cotidiana.

stari_depresive

 

De ce apare depresia? 

La originea depresiei stau mai multi factori:

1. Factorii biologici

Depresia poate aparea ca urmare a unui eveniment cu implicatii psihologice sau medicale (dupa nastere, ca urmare a unei boli cronice sau grave etc.).


Creierul este alcatuit din celule nervoase, numite neuroni, care au rolul de a transmite informatii. Dispozitia noastra, gandurile si emotiile apar ca urmare a informatiilor transmise de neuroni, prin intermediul unor substante numite neurotransmitatori. Neurotransmitatorii sunt stocati mult timp in celulele nervoase.


In momentul in care o celula este atinsa de un stimul, se elibereaza neurotransmitatorii. Acestia din urma sunt un fel de mesageri si vor fi captati de un alt neuron, numit receptor. Astfel, se transmit semnalele care duc la declansarea emotiilor si la ceea ce implica acestea.


Depresia apare ca urmare a diminuarii neurotransmitatorilor in neuronii care determina aceste semne si simptome.

2. Factorii ereditari

Persoanele ale caror rude apropiate au suferit sau sufera de depresie prezinta un risc sporit de a suferi, la randul lor, de aceasta afectiune. Astfel, depresia se transmite prin intermediul anumitor gene, care nu duc la aparitiei unei maladii, ci doar la transmiterea unei sensibilitati sporite/ stari depresive.

3. Mediul social

Mediul (saracia, stresul asociat dificultatilor pe plan financiar, pierderea locului de munca, conflictele cu ceilalti membri ai familiei, singuratatea) si obiceiurile vietii de zi cu zi (fumatul, absenta activitatii fizice) constituie factori care duc la dezvoltarea depresiei.   

4. Factori externi

Adesea, cei care ajung sa sufere de depresie sunt persoane vulnerabile pe plan psihologic sau afectiv, ca urmare a unor evenimente nefericite (pierderea unei fiinte dragi, tramatism afectiv care dateaza din copilarie, despartirea de parinti).

 

Iti recomandam si articolul Depresia: Semne, simptome, predispozitii

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro