7 intrebari si raspunsuri despre menopauza
Wednesday, 08 February 2012 09:35

perimenopauzaUnele simptome ale menopauzei pot crea nelinisti. Care sunt simptomele menopauzei si cand se poate instala aceasta? Ce este perimenopauza? Prin ce schimbari trece corpul tau dupa instalarea acesteia? 

Despre menopauza

1. Ce este menopauza?

Menopauza nu este, in niciun caz, o boala, ci este un fenomen firesc, prin care trec toate femeile dupa o anumita varsta.


Etimologic, menopauza inseamna „incetarea aparitiei menstruatiei” si desemneaza perioada care incepe din momentul in care ovarele nu mai produc hormonii necesari reprocerii: estrogen si progesteron.


In general, menstruatia se instaleaza in jurul varstei de 50 de ani. Nici daca iei anticonceptionale nu ai de ce sa te temi ca menopauza se va instala mai devreme, intrucat este dovedit faptul ca pilula contraceptiva nu duce la menopauza precoce.

2. Ce este perimenopauza?

Menopauza nu se instaleaza brusc. Ea este precedata de o perioada mai scurta sau mai lunga numita perimenopauza. Aceasta dureaza, in medie, 4 ani si cuprinde si primele 12 luni de la aparitia ultimei menstruatii.


Perimenopauza corespunde cu diminuarea nivelului de hormoni sexuali feminini. In acest timp, se produc dereglari ale ciclului menstrual (prea lung sau prea scurt, menstruatie mai abundenta decat de obicei sau dimpotriva), precum si alte schimbari: sani umflati si durerosi, balonare, schimbari de dispozitie, insomnie.

simptome_menopauza

 

3. La ce varsta se instaleaza menopauza?

Nu exista o regula si fiecare femeie este diferita. De regula, menopauza se instaleaza undeva intre 40 si 55 de ani. La fumatoare, se poate instala cu un an sau doi mai repede. Aparitia acesteia este influentata si de factorii de natura genetica. Astfel, este foarte posibil ca fiica sa ajunga la menopauza la aceeasi varsta la care a ajuns si mama ei.

4. Ce probleme poate antrena menopauza?

Menopauza poate fi insotita de probleme mai usoare sau mai putin usoare, intrucat favorizeaza aparitia osteoporozei si a bolilor cardiovasculare.

Simptomele menopauzei difera de la o femeie la alta si se pot deosebi si de la o perioada la alta. 

5. Care sunt simptomele menopauzei?

Menopauza este insotita de urmatoarele simptome: bufeuri de caldura, uscaciune vaginala, probleme urinare, schimbari bruste de dispozitie, insomnie. Aceste simptome lipsesc sau sunt de intensitate medie la o femeie din doua, insa atunci cand apar, pot fi greu de suportat. Durata lor variaza de la cateva luni pana la cativa ani.

6. Ce legatura exista intre menopauza si sistemul osos?

Dupa instalarea menopauzei, pierderea de masa osoasa se accelereaza, intrucat capacitatea corpului de a produce tesut osos se diminueaza. Oasele devin mai fragile, astfel incat se pot produce fracturi in urma unui traumatism lejer, incheietura mainii si coloane vertebrala fiind zonele cele mai predispuse la accidente.


Nu toate femeile care au ajuns la varsta menopauzei sufera sau vor suferi de osteoporoza. Cu toate acestea, riscul de a te confrunta cu aceasta afectiune este mai mare daca:

  • ai menopauza precoce;
  • ai predispozitie genetica (unul dintre parinti a suferit fracturi sau traumatisme la maturitate);
  • ai o constitutie fragila;
  • urmezi sau ai urmat un tratament cu corticoizi;
  • fumezi sau cartoon porn consumi alcool;
  • ai deficit de calciu sau de vitamina D;
  • esti o persoana sedentara.

7. Ce riscuri cardiovasculare antreneaza menopauza?

Inainte de instalarea menopauzei, femeile sunt mai putin expuse bolilor cardiovasculare decat barbatii. La menopauza insa, relativa protectie scade, iar riscul de a te confrunta cu afectiuni cardiovasculare creste odata cu varsta.


Riscul este mai mare daca:

  • fumezi;
  • te confrunti cu excesul de greutate;
  • ai rude care sufera de boli cardiovasculare;
  • suferi de diabet, hipertensiune arteriala sau ai un nivel crescut de colesterol;
  • esti sedentara.

Iti recomandam si articolul Menopauza, responsabila de luarea in greutate?

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro