Sofranul usureaza PMS - ul
Tuesday, 22 April 2008 14:59

Sofranul, o mirodenie cunoscuta din bucataria mediteraneeana, poate oferi un antidot pentru sindromul premenstrual (PMS), sugereaza un mic studiu. Sofranul, cel mai scump condiment, are o lunga istorie de folosinta non-culinara.Traditional, condimentul a fost folosit in tratarea durerile de stomac, a problemelor digestive si chiar a depresiilor - cateva cercetari medicale recente arata ca sofranul poate fi folosit in tratarea depresiilor usoare.

 

 

Se crede ca mirodenia poate influenta simptomele depresiei prin controlarea serotoninei din compozitia biochimica a creierului. Deoarece modificarile din activitatea serotoninei cauzeaza PMS, o echipa de cercetatori iranieni au decis sa studieze daca sofranul poate ajuta la alinarea acestor simptome premenstruale.

 

Dr. M. Agha-Hosseini si colegii de la Universitatea din Tehran au ales la intamplare 50 de femei pentru a lua parte la studiu. Ele au luat capsule de sofran sau un placebo de doua ori pe zi in timpul a doua cicluri menstruale. Femeile, cu varste intre 20 si 45, prezentau simptome premenstruale, cum ar fi crampe, balonari, senzatii de iritare si oboseala.

 

La sfarsitul perioadei de tratament, trei sferturi din femeile care au luat capsule de sofran au raportat o reducere de 50% a PMS-ului. Aceasta se compara cu doar 8% dintre femeile din grupul care a folosit placebo, au raportat cercetatorii intr-un jurnal medical.

 

In plus, cercetatorii au descoperit ca 60% dintre femeile din grupul cu sofran au aratat o imbunatatire in ceea ce priveste simptomele depresiei, fata de o singura femeie din grupul placebo.

 

Descoperirile sustin ideea ca sofranul poate afecta activitatea serotoninei - si ajuta nu numai la alinarea simptomelor depresive, cat si a PMS-ului.
In orice caz, acest studiu este primul de acest gen care incearca cartoon porn sa foloseasca sofranul pentru tratarea PMS-ului. Pe termen lung trebuie realizate alte studii pentru a confirma aceste descoperiri, au incheiat cercetatorii.
Sursa: Reuters

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro