Fumatul prenatal afecteaza menopauza
Tuesday, 22 April 2008 15:57

Femeile care sunt expuse fumatului in perioada prenatala pot ajunge la menopauza mai devreme decat alte femei, dupa un studiu recent. Cercetatorii au descoperit ca mai mult de 4000 de femei din SUA, urmarite incepand cu anul 1970, ale caror mame au fumat in timpul sarcinii erau cu 21% mai predispuse sa ajunga la menopauza la o varsta mai tanara.

 

Cercetarile sugereaza ca fumatul mamei in timpul sarcinii poate avea un rol intr-o asa zisa "programare" a aparitiei menopauzei pentru copiii de sex feminin, viitoare femei, conform Jurnalului American de Epidemiologie. Studiile generale arata ca femeile care fumeaza tind sa ajunga la menopauza de la o varsta mai tanara. Cercetatorii cred ca aceasta se datoreaza efectelor fumului de tigara asupra productiei de estrogen sau a folicului ovarian.

 

Femeile se nasc cu un numar de foliculi ovarieni, dar se cunosc putine despre factorii prenatali care pot influenta acest numar. Pentru a investiga, cercetatorii au folosit date dintr-un studiu inceput in 1975 pentru a studia efectele expunerii prenatale la DES, un estrogen oral care a fost prescris sa previna avortul, dar asupra caruia s-a descoperit mai tarziu ca are legatura cu un cancer vaginal rar la femeile a caror mame au folosit acest hormon.

 

Echipa lui Strohsnitter a folosit aproximativ 4000 de participante care au fost urmarite incepand cu 2001, cunoscandu-se date despre obiceiurile in fumat ale mamelor lor. Femeile erau nascute intre 1939 si 1968.

 

Din 2001, 15% dintre participantele la studiu au ajuns la menopauza. Cercetatorii au descoperit ca femeile ale caror mame au fumat in timpul sarcinii erau mult mai predispuse sa ajunga devreme la menopauza.

 

Este posibil, dupa spusele lui Strohsnitter si ale colegilor lui, ca expunerea prenatala la fumat sa afecteze dezvoltarea timpurie a foliculilor ovarieni.
In orice caz, sunt necesare mai multe studii pentru a se intelege cum expunerile prenatale la diverse pericole pot afecta nasterea la femei.

Sursa: Reuters

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la cartoon porn sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro