Melanomul este forma cea mai agresiva, cu cel mai mare potential letal a cancerului de piele, in principal din pricina faptului ca metastazeaza precoce.
Factori de risc pentru dezvoltarea melanomului sunt: expunerea excesiva la radiatii UV(fie ele naturale sau la solar), pielea alba si cu multe alunite, arsurile tegumentare repetate, expunerea la raze X.
Desi frecventa de diagnosticare a melanomului este similara la femei si la barbati, din motive neclare inca, la barbati tinde a fi diagnosticat in stadii mai avansate si deasemenea mortalitatea datorata acestuia e mai mare.
O posibila explicatie ar fi aceea ca la femei leziunile apar cu precadere pe brate sau picioare, in timp ce la barbat sunt localizate mai frecvent pe piept si pe spate.
Se stie deja ca arsura solara produce distrugeri celulare si creste riscul de aparitie a melanomului. Se pare ca utilizarea frecventa a solarului inaintea virstei de 35 ani ar creste avea acelasi effect.
De aceea, pentru a reduce riscurile se recomanda evitarea expunerii indelungate si insistente la radiatii UV(preferabil este sa ne expunem la radiatia naturala a soarelui, fara excese si eventual folosind creme de protectie adaptate tipului de ten)
Dermatoscopia este una dintre cele mai importante metode de screening al melanomului malign. Orice formatiune hiperpigmentata trebuie controlata dermatoscopic.
Melanomul este vindecabil daca este depistat si tratat in stadii incipiente, tratamentul fiind unul chirurgical.
|