Candidoza (micoza genitala)
Wednesday, 20 July 2011 06:01

micoze_genitaleCandidozele sau micozele genitale sunt afectiuni intalnite destul de frecvent la femei. Ciuperca responsabila de aparitia acestora este, in cele mai multe cazuri, Candida albicans.

 

Adesea, infectia survine pe cale endogena, fiind determinata de Candida albicans, deja prezenta in vagin sau la nivelul pielii. De asemenea, infectia poate surveni si pe cale exogena, adica prin transmitere sexuala sau prin intermediul apei din bazin/ piscina.

 

Candidoza: cauze si factori de risc

Vaginul contine germeni cunoscuti sub denumirea de flora doderlein (flora vaginala). Cand unul dintre germenii care alcatuiesc flora vaginala se gaseste intr-un numar prea mare, se creeaza un dezechilibru. In acest caz, apare vaginoza bacteriana.

 

Factori de risc:

  • sarcina, pilula;
  • antibioticele, corticosteroizii;
  • oboseala, boala;
  • sistem imunitar slabit;
  • diabet.
igiena_intima_previne_candidoza

Simptome micoze genitale

La barbati, candidoza se manifesta prin inflamatie si mancarime in zona glandului si a preputului. In cazuri mai grave, aceste leziuni pot sa duca la fimoza (afectiune care impiedica retragerea completa a preputului la baza glandului) si la scurgeri purulente. Insa, in general, simptomele candidozei lipsesc, in cazul barbatilor.

 

La femei, vorbim de o infectie la nivelul vulvei si al vaginului (vulvovaginita micotica), cu scurgeri albicioase, fara miros, mancarimi insotite de senzatii de arsura locala si durere in timpul raportului sexual. Simptomele sunt resimtite cu precadere inainte cu cateva zile de menstruatie.

Diagnostic si tratament

Micoza genitala este usor de diagnosticat. Formele atipice sunt depistate de medicul ginecolog in urma unui examen al secretiilor.

 

In cele mai multe cazuri, tratamentul are rezultate imediate. Cu toate acestea, candidoza (micoza genitala) poate recidiva, in cazul femeilor predispuse la aceasta afectiune.

 

Repectarea unei igiene intime stricte inlesneste vindecarea si impiedica recidiva:

  • lenjeria intima de bumbac;
  • evitarea hainelor prea stramte;
  • evitarea utilizarii sapunului cu pH acid (pH-ul acid favorizeaza dezvoltarea candidozelor);
  • nu mai mult de doua dusuri pe zi;
  • evitarea spalaturilor vaginale cu apa si sapun;
  • prevenirea iritatiilor in zona respectiva.

De regula, medicul prescrie tratament local (ovule, comprimate vaginale, creme sau geluri). Acestea sunt eficiente, iar efectele secundare sunt rare. In timpul tratamentului, este indicata evitarea raporturilor sexuale fara prezervativ.

Intra pe FORUM-ul anticonceptionale.ro - Totul despre sex si afla mai multe!

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducere cartoon porn a integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro