Apa nu e recomandata bebelusilor
Wednesday, 28 May 2008 08:17

Bebelusii mai mici de 6 luni nu ar trebui sa bea apa, spun doctorii de la Centrul de Copii John Hopkins parintilor care au copii mici. Consumul unei cantitati mari de apa poate supune copilul unui risc numit "intoxicatia apei".

 

 

"Chiar daca sunt foarte mici, ei au un reflex de a bea, fiindu-le sete", spune Dr. Jennifer Anders, un medic pediatru de urgenta din centrul respectiv. "Cand le e sete si vor sa bea, fluidul de care au nevoie se afla in laptele matern".

 

"Atata timp cat bebelusii inca nu sunt suficient de dezvoltati, a le da prea multa apa le cauzeaza o eliberare de sodiu asociata cu excesul de apa", spune Anders. Pierderea sodiului poate afecta activitatea creierului, asa ca simptomele incipiente ale intoxicatiei cu apa pot include iritabilitate, somnolenta si alte schimbari mentale. Alte simptome includ temperaturi scazute ale corpului (in general 97 de grade sau mai putin), umflaturi pe fata si atacuri de apoplexie.

 

"E o situatie cam dificila", spune Anders. "Simptomele incipiente sunt subtile, astfel ca atacurile de apoplexie pot fi primele semne care pot fi observate de parinte. Dar daca un copil primeste ingrijire medicala prompta, apoplexia nu va avea consecinte pe termen indelungat", a adaugat ea.

 

Apa ca bautura ar trebui limitata la maxim in cazul bebelusilor de sase luni sau mai putin, spune Anders si colegii ei. Parintii ar trebui de asemenea sa foloseasca o formula foarte diluata, sau sa ii dea bebelusului bauturi speciale create de pediatri.

 

Anders spune ca in anumite cazuri e recomandat sa se dea copiilor putin mai mari o cantitate mica de apa; de exemplu pentru a ajuta in cazul unei constipatii sau in perioada de vara cu temperaturi foarte ridicate, dar parintii trebuie intotdeauna sa se consulte cu pediatrul inainte de a face asta, si ar trebui sa-i dea bebelusului cate o picatura sau doua dintr-o data.

 

"Daca un parinte crede ca bebelusul lui are intoxicatie cu apa, sau daca un copil are apoplexie, ar trebui sa mearga la un medic imediat", a sfatuit ea.

Sursa: Reuters

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro