Cele mai multe metode de contraceptie nu ne feresc de bolile cu transmitere sexuala. De aceea, multe femei, convinse fiind ca nu au ramas insarcinate, devin agitate atunci cand depisteaza unele “nereguli”. In unele cazuri, acestea sunt simptomele unor boli cu transmitere sexuala.
Adesea, bolile cu transmitere sexuala (BTS) prezinta simptome diverse si, adesea, greu de sesizat, mai ales in cazul femeilor. Cu toate acestea, este foarte important sa anunti medicului orice schimbare, pentru a evita posibilele complicatii.
Cand e justificata nelinistea?
In primul rand, orice contact sexual neprotejat cu un partener pe care nu-l cunosti foarte bine, cu un toxicoman (droguri administrate intravenos), cu parteneri multipli sau cu un partener care a intretinut relatii intime cu mai multe persoane sau despre care crezi ca ar putea avea o boala cu transmitere sexuala – toate aceste cazuri ar trebui sa te puna serios pe ganduri, intrucat riscul de contaminare este mare.
In cazul in care, in timpul actului sexual cu un partener seropozitiv, se rupe prezervativul, se impune un tratament preventiv, administrat cat mai repede.
Simptome BTS care nu trebuie neglijate
Sifilisul se manifesta la aproximativ 3 saptamani dupa contactul sexual neprotejat printr-o ulceratie; infectia cu gonococ si cea cu chlamydia se manifesta prin scurgeri uretrale (in cazul barbatilor).
Daca nu te confrunti cu astfel de simptome, dar ai avut unul sau mai multe contacte cartoon porn
sexuale neprotejate, nu inseamna ca nu poti suferi de BTS. Retine ca, in unele cazuri, simptomele nu apar imediat.
Durerile resimtite in timpul actului sexual (actul sexual dureros), scurgerile vaginale sau sangerarile intre menstre, scurgerile uretrale (la barbati), senzatia de arsura la urinare sau leziuni diverse in zona organelor genitale sau in zona anala reprezinta simptome care nu ar trebui neglijate.
De asemenea, orice modificare pe care ai sesizat-o (ulceratie, infectie locala) poate fi un semnal de alarma, ducandu-te cu gandul la bolile cu transmitere sexuala si impunandu-ti o vizita la medicul ginecolog.
Protejeaza-ti partenerul!
In cazul in care ti-a fost depistata o boala cu transmitere sexuala sau prezinti unul sau mai multe dintre simptomele amintite mai sus, anunta-ti partenerul. Cu cat un tratament este inceput mai devreme, cu atat mai multe sanse sunt ca persoana infestata sa nu dezvolte complicatii care pot duce, in timp, la sterilitate.
Pentru mai multe informatii, dar si pentru intrebari, intra in FORUM -Probleme medicale.
|