Boala inflamatorie pelvina (BIP)
Wednesday, 19 October 2011 12:32

boala_inflamatorie_pelvinaBoala inflamatorie pelvina afecteaza aparatul genital al femeii (uterul, trompele lui Fallope, ovarele si tesuturile pelviene). Tesuturile afectate se inflameaza si prezinta iritatii. Boala inflamatorie pelvina este cauzata adesea de clamidioza si de gonoree, dar si de alte baterii de acest tip si constituie una dintre principalele cauze de sterilitate la femeie.

 

Cum apare boala inflamatorie pelvina?

Boala inflamatorie pelvina (BIP) apare ca urmare a contractarii unei boli cu transmitere sexuala (mai ales clamidioza si gonoreea, aceasta din urma cunoscuta si sub denumirea de blenoragie).


Principalii factori de risc sunt cei ai bolilor cu transmitere sexuala:

  • intretinerea de raporturi sexuale neprotejate (fara prezervativ);
  • mai cartoon porn multi parteneri sexuali;
  • un partener sexual care are relatii intime cu mai multe persoane.

Cum te poti proteja de boala inflamatorie pelvina?

Te poti proteja de aceasta maladie, precum si de orice boala cu transmitere sexuala evitand sa intretii relatii intime fara prezervativ si fiind fidela unui singur partener.


Daca ai simptome caracteristice BIP sau altei boli cu transmitere sexuala, consulta cat mai repede un medic, pentru diagnostic si tratament. De asemenea, dupa ce ti-a fost pus acest diagnostic, este necesar sa-ti anunti partenerul, sa urmeze si el un tratament, chiar daca nu prezinta simptome. 

Simptome

dureri_pelvine

Durerile localizate in partea inferioara a abdomenului, cunoscute si ca durerile pelvine, constituie principalul simptom al bolii inflamatorii pelvine. Daca ai o forma usoara, te poti confrunta cu crampe nu foarte dureroase. 

 

In cazurile mai grave, durerea este constanta si foarte intensa. Activitatea fizica si, cu precadere, cea sexuala, contribuie la intensificarea durerii.
Alte simptome ale bolii inflamatorii pelvine sunt:

  • secretii vaginale anormale;
  • sangerare vaginala anormala si/sau abundenta;
  • sangerari intre menstre;
  • febra/ frisoane;
  • greata/ varsaturi.

In unele cazuri, femeile care sufera de boala inflamatorie pelvina sa nu prezinte niciun simptom.

Complicatii

Complicatiile pe care le poate prezenta boala inflamatorie pelvina sunt grave si pot duce la moarte. Acestea pot fi:

Abcesul tubo-ovarian sau pelvin: In cazuri grave, se produce o acumulare de puroi in ovare si in trompele lui Fallope sau la nivelul pelvisului. Sunt necesare spitalizarea si tratamentul cu antibiotice administrat intravenos sau chiar o interventie chirurgicala.

 

Sterilitate: Tesuturile cicatrizate duc la blocajul si la modificarea aspectului trompelor lui Fallpe, astfel incat ovulul nu poate ajunge in uter prin trompa. Neglijata, boala inflamatorie pelvina poate duce la sterilitate (riscul poate creste cu 75%).

 

Dureri pelvine cronice: Tesuturile cicatrizate cauzeaza sterilitate, dar pot fi responsabile si de aparitia durerilor pelvine cronice. Interventia chirurgicala se impune in cazurile grave.

 

Sarcina ectopica: Este cunoscuta si ca sarcina extrauterina si, asa cum spune si numele, se produce in afara uterului, adesea in trompele lui Fallope. Si sarcina ectopica impune interventie chirurgicala.

Boala inflamatorie pelvina si sarcina

Este posibil ca o femeia care a suferit de aceasta maladie sa intampine dificultati in a ramane insarcinata. In plus, femeia care a suferit in trecut de boala inflamatorie pelvina prezinta un risc sporit de a avea o sarcina ectopica.

Diagnostic si tratament

Boala inflamatorie pelvina poate fi diagnosticata de medic, in functie de simptomatologie si examen de laborator.


De regula, boala inflamatorie pelvina se trateaza cu ajutorul antibioticelor prescrise de specialist. In unele cazuri insa, se impune spitalizarea si administrarea intravenoasa a antibioticelor. Daca infectia se propaga in abdomen, va fi necesara interventia chirurgicala. 


In lipsa unui tratament, pot aparea complicatii grave care necesita ajutor specializat imediat.

 

Pentru intrebari si informatii suplimentare, acceseaza FORUM-ul anticonceptionale.ro - Probleme medicale.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro