Hepatita C: 10 intrebari si raspunsurile lor
Thursday, 21 July 2011 09:55
hepatita_cHepatita C se transmite mai ales prin contactul cu sange infestat, dar se poate transmite si prin contact sexual neprotejat, fiind, astfel, si o boala cu transmitere sexuala. Cat de eficient este tratamentul? Ce se intampla in cazul in care femeia care are hepatita C ramane insarcinata ? Haideti sa aflam raspunsurile la cele mai frecvente intrebari in legatura cu aceasta boala.

1. Cum se transmite hepatita C ?

Virusul hepatitei C se transmite, cu precadere, pe cale sanguina. Inainte de anii ’90, cele mai multe persoane contractau hepatita C in timpul unei transfuzii de sange, al unei interventii chirurgicale sau chiar in timpul unei nasteri cu complicatii.

Astazi, riscurile de a contracta hepatita C prin modalitatile prezentate mai sus au scazut considerabil. In schimb, in prezent, consumul drogurilor administrate intravenos reprezinta principala sursa de contaminare, alaturi de contactele sexuale neprotejate.

Virusul hepatitei C se transmite si prin:

  • acupunctura, in cazul in care nu s-au folosit ace de unica folosinta;
  • mezoterapie, daca nu se folosesc materiale de unica folosinta;
  • tatuaj;
  • piercing;
  • folosirea instrumentelor unei persoane care are hepatita C: forfecuta de unghii, aparat de ras, aparat de epilat, perie de dinti.
  • contact sexual neprotejat cu un partener purtator al virusului;
  • nastere (de la mama contaminata la fat – aprox. 5% din cazuri).

2. Cum stii daca ai hepatita C ?

Hepatita C nu prezinta simptome specifice. Cu toate acestea, cel mai des intalnit simptom este oboseala excesiva, insa acest semn nu indica neaparat contaminarea cu virusul hepatitei C (VHC). In unele cazuri, pot aparea si mancarimi in regiunea ficatului.

 

Prezenta virusului hepatitei C poate fi depistata printr-un examen de sange.

3. Exista un vaccin pentru hepatita C ?

Spre deosebire de hepatitele A si B pentru care exista vaccin, pentru hepatita C acesta nu exista inca vaccin.

4. Cum evolueaza boala ?

In 80% din cazuri, organismul nu reuseste sa anihileze virusul hepatitei C. Netratata, hepatita C devine cronica. In 20% din cazuri, ea duce la ciroza, mai ales daca virusul e prezent in organism de cativa ani. De asemenea, in 3 pana la 10% din cazuri, ciroza degenereaza in cancer de ficat.

5. Cum te vindeci de hepatita C ?

Tratamentul este de lunga durata (de la 6 luni pana la 1 an) si consta in monoterapia cu interferon pegylat alfa sau in terapia combinata cu interferon pegylat alfa si ribavirina.

6. Sunt eficiente aceste tratamente?

Eficacitatea tratamentului depinde de genotipul virusului. Astfel, in cazul genotipurilor 2 si 3, vindecarea are loc in 80% din cazuri. In cazul genotipurilor 1, 4 si 5, vindecarea are loc in aprox. 50% din cazuri.

7. Ce efecte secundare au tratamentele?

Tratamentele impotriva hepatitei C au mai multe efecte secundare. Astfel, interferonul poate cauza o stare asemantoare cu gripa: febra, dureri de cap, durere, tulburari de somn, pierdere in greutate… Insa efectele cele mai neplacute sunt cele de dispozitie: iritabilitatea, depresia… Rareori, interferonul cauzeaza dereglari ale glandei tiroide.

Ribavirina poate avea ca efect secundar anemia, care antreneaza, la randul ei, starea de oboseala. Este contraindicata in timpul sarcinii.

8. Ce precautii se impun?

Este bine sa se cunoasca faptul ca hepatita C nu se transmite prin saliva, tuse, transpiratie, atingere, vesela, toaleta… Trebuie doar sa se evite folosirea in comun a obiectelor de uz personal (periuta de dinti, aparat de ras, lame, trusa de manichiura sau, in cazul toxicomanilor, seringile).

 

Obiectele care intra in contact cu sangele (pansamente, tampoane etc.) trebuie ca, inainte de aruncare, sa fie puse intr-un recipient protector. Ranile celui care are hepatita C trebuie dezinfectate foarte bine, cu mare atentie.


Evita contactul sexual cartoon porn neprotejat cu un partener purtator al virusului si retine ca prezervativul este singura metoda de contraceptie (in afara de abstinenta) care te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala.

9. Trebuie sa-ti informezi angajatorul cu privire la boala?

Nu se impune sa-ti anunti angajatorul sau colegii in cazul in care suferi de hepatita C, dar este foarte important sa-i protejezi si sa nu-i expui riscurilor.

10. Poti ramane insarcinata daca suferi de hepatita C ?

Este posibil, dar e indicat sa tii cont de riscuri: exista riscul transmiterii virusului de la mama la fat in timpul nasterii. Alaptarea nu este a priori contraindicata, intrucat niciun studiu nu a relevat riscul transmiterii virusului hepatitei C prin intermediul laptelui matern. 

 

Este contraindicat sa ramai insarcinata in timpul tratamentului.


Cu toate acestea, medicul este singurul care te poate sfatui in acest sens si nu ezita sa i te adresezi.

 

Pentru intrebari sau informatii suplimentare, intra in FORUM-ul anticonceptionale.ro - Probleme medicale.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro