Beneficiile contraceptivelor fără estrogeni

De Almeria Ionescu

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Se estimează că peste 200 de milioane de cupluri din întreaga lume nu utilizează nicio măsură de contracepţie, deşi nu doresc copii. În plus, multe femei care utilizează o măsură de contracepţie rămân însărcinate.


Utilizarea unei măsuri contraceptive reduce mortalitatea maternă şi îmbunătăţeşte sănătatea femeii prin prevenţia sarcinilor neplanificate şi a sarcinilor cu risc crescut. Totodată, scade numărul avorturilor. Există metode contraceptive care de asemenea îmbunătăţesc starea de sănătate a femeii reducând probabilitatea transmiterii de boli şi prin protejarea faţă de anumite tipuri de cancer şi alte probleme de sănătate.

 

Contracepţia reprezintă un mod sigur şi eficient de păstrare a sănătăţii şi fertilităţii. Numeroase metode sunt disponibile în zilele noastre - metode permanente sau temporare, cu acţiune îndelungată sau cu acţiune pe termen scurt, metode adresate femeilor sau metode adresate bărbaţilor. Atunci când sunt utilizate conform instrucţiunilor, aceste metode pot oferi o bună protecţie împotriva sarcinilor nedorite. În plus, faţă de eficacitatea lor în prevenţia sarcinilor, metodele contraceptive au şi importante beneficii non-contraceptive.

 

Disponibilitatea unei game variate de măsuri contraceptive încurajează utilizarea acestor metode de prevenţie a sarcinii asigurând femeilor şi cuplurilor posibilitatea de a alege acea metodă care se potriveşte cel mai bine stilului lor de viaţă.

 

Hormonal

 

Frecvenţa de administrare

Eficacitate

Contraceptive orale (pilula)

zilnic

99%

Plasturele

Săptămânal

99%

Inelul vaginal

Lunar

99%

Implantul

La fiecare 3 ani

99%

Injecţiile contraceptive

La fiecare 3 luni

99%

Steriletul

La fiecare 5 ani

99%

 

 

 

 

Non- hormonal

Spermicide

Înaintea fiecărui contact sexual

82%

Diafragmă

Înaintea fiecărui contact sexual

94%

Burete contraceptiv

Cu 24 de ore înaintea fiecărui contact sexual şi 6 ore post contact sexual

80%

Cupă cervicală

Înaintea fiecărui contact sexual

74%

Prezervativ feminin

Înaintea fiecărui contact sexual

95%

Prezervativ masculin

Înaintea fiecărui contact sexual

98%

DIU nonhormonal

La fiecare 10 ani

99%

 

 

Introducerea pilulei în 1960 a reprezentant un moment extraordinar în istoria contracepţiei ce a schimbat viaţa femeilor. De atunci, pilula s-a schimbat considerabil, astfel că cele folosite astăzi sunt foarte diferite ca dozaj şi conţinut hormonal. Însă, inovaţia reală de la inventarea pilulei a fost dezvoltarea unor modalităţi alternative de a oferi contracepţie hormonală – în special, alternative ce nu necesită administrare zilnică. Factorul principal care a condus la dezvoltarea acestor produse a fost dorinţa de a oferi metode mult mai apropiate femeilor - metode de care nu trebuie să îşi amintească zilnic.

 

Căutarea metodelor alternative de contracepţie hormonală s-a axat iniţial pe contraceptivele care conţin doar progestogen. Primul contraceptiv hormonal non-oral a fost cel injectabil, urmat de implant şi, mai recent, de dispozitivul hormonal. Însă recent, femeile au fost martore la introducerea a două metode contraceptive non-orale, combinate – inelul contraceptiv şi plasturele hormonal.

 

Pentru multe femei, estrogenul nu este o alegere potrivită. Conform unor studii, 74% dintre femeile aflate la vârsta fertilă preferă să utilizeze o pilulă fără estrogen pentru a evita potenţialele probleme cauzate de administrarea de estrogen.

O pilulă cu estrogen poate fi mai puţin potrivită pentru unele femei din mai multe motive:

- anumite patologii influenţează eligibilitatea unei femei pentru utilizarea de estrogen;

- unele femei au avut reacţii adverse cauzate de estrogeni;

- anumite femei nu doresc să utilizeze estrogeni.

 

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat nişte criterii de eligibilitate ce se utilizează atunci când se alege o metodă contraceptivă. OMS consideră pilula fără estrogen mai favorabilă pentru anumite categorii de femei comparativ cu pilula combinată.

 

Fumătoare (³35 ani)

Dureri de cap

Istoric de tromboză venoasă, boli vasculare sau hipertensiune

Migrene

Cancer de endometru sau istoric de cancer de endometru

Hipercolesterolemie

Obezitate

Lactaţie < 6 luni după naştere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O parte dintre femeile care utilizează pilula combinată au efecte adverse datorate estrogenilor:

- tensiune mamară

- greaţă

- edeme

- dureri de cap

 

O parte dintre femei nu doresc să utilizeze estrogeni deoarece:

- au în familie istoric de cancer de sân

- au in familie istoric de boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale

- nu doresc să utilizeze estrogen deşi nu au o contraindicaţie anume

 

Cu toate aceste indicaţii, pilulele cu progesteron nu au devenit populare deoarece mecanismul lor de acţiune este diferit de cel al pilulelor clasice:

- pilula combinată – pilula – acţionează predominant prin inhibarea ovulaţiei, ceea ce îi conferă o eficacitate de 99% si un interval de omisiune de 12 ore.

- pilula cu progesteron acţionează la nivelul mucoasei uterine fiind mai puţin eficientă decât pilula clasică si având un interval de omisiune de doar 3 ore.

 

Toate aceste limitări au dus la cartoon porn apariţia unei pilule fără estrogen.

 

Care este diferenţa între pilula fără estrogen şi pilula cu progestogen?

Pilula fără estrogen funcţionează prin inhibarea eliminării ovulului în mod consecvent, în timp ce pilulele tradiţionale doar cu progestogen se bazează pe alte acţiuni care previn sarcina. Aceasta înseamnă că pilula fără estrogen este mai eficientă decât cea doar cu progestogen. De asemenea, o tabletă fără estrogen poate fi luată cu până la 12 ore întârziere, dacă utilizatoarea uită să o ia la timp. În schimb, pilula doar cu progestogen trebuie luată în acelaşi interval de 3 ore zilnic (în caz contrar se consideră „omisă” şi trebuie folosită concomitent o metodă alternativă de contracepţie.)

 

Cum acţionează pilula fără estrogen?

Pilula fără estrogen acţionează prin inhibarea ovulaţiei (eliberarea ovulului), în plus îngroaşă mucoasa cervicală şi subţiază căptuşeala uterului. Cât de eficientă este pilula fără estrogen? Peste 99%. Bineînţeles, trebuie respectate condiţiile de administrare.

 

 

Contraceptia fara estrogeni

 

 

 

 

 

Cum este administrată?

Pilula fără estrogen se ia zilnic, fără întrerupere – nu există pauză de o săptămână. Poate fi luată cu o întârziere de până la 12 ore după ora normală de administrare, fără reducerea eficacităţii. (Întârzierile mai mari vor fi considerate pilulă „omisă”, motiv pentru care trebuie folosită concomitent o metodă alternativă de contracepţie.)

 

Ce se întâmplă cu menstruaţiile femeilor care iau pilula fără estrogen?

Pilula fără estrogen poate cauza sângerări neregulate, care pot fi rare, frecvente sau prelungite. Dar, după câteva luni de tratament, sângerările devin mai puţin frecvente. La unele femei, menstruaţia încetează de tot. Acest lucru nu este dăunător şi este chiar preferat de multe femei, odată ce află că există această posibilitate.

 

Pilula fără estrogen este la fel de eficientă ca şi pilula combinată, dar conţine doar o doză mică de progestogen. Lipsa estrogenului o face potrivită femeilor care alăptează, au intoleranţă la estrogen sau au efecte adverse cauzate de estrogen când administrează pilula combinată.

 

 

Efect, avantaje

Este prima şi unica pilulă fără estrogen care oferă inhibiţie constantă a ovulaţiei. Studiile indică faptul că prezintă o eficienţă ridicată. Acest lucru înseamnă că pilula fără estrogen este mai eficientă decât pilula cu progestogen, o pilulă se poate lua şi cu până la 12 ore întârziere, dacă utilizatoarea uită să o ia la ora normală. În contrast, pilula cu progestogen trebuie luată în acelaşi interval de trei ore în fiecare zi (sau se consideră „omisă”, caz în care trebuie folosită o metodă concomitentă de contracepţie.)

 

Index Pearl: 0.41

 

Eficacitatea unui contraceptiv este exprimată prin numărul de sarcini care apar la 100 de femei care folosesc o anumită metodă contraceptivă timp de un an. Medicii o numesc Index Pearl. De exemplu, dacă un contraceptiv are un Index Pearl de 1%, înseamnă că o femeie din o sută rămâne însărcinată folosind respectiva metodă într-un an. Sau că metoda prezintă o eficienţă de 99%.

 

Avantaje:

 

- Foarte eficientă

- Nu conţine estrogen

- Poate fi utilizată în timpul alăptării

 

Contraindicaţii:

  • Sarcină cunoscută sau suspectată;

  • Prezenţa sau istoricul unei boli hepatice grave, atât timp cât valorile funcţiei hepatice nu au revenit la normal;

  • Tumori dependente de progesteron;

  • Sângerare vaginală nediagnosticată;

  • Hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente

 

Alegerea unei metode contraceptive trebuie să ţină cont de istoricul medical al fiecărei femei, de factorii de risc asociaţi cu administrarea de contraceptive hormonale, de nevoile femeii şi nu în ultimul rând, de stilul de viaţă. Orice metodă contraceptivă trebuie aleasă în urma unui control medical şi la sfatul medicului ginecolog sau al celui de planificare familială.

De Almeria Ionescu

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Se estimează că peste 200 de milioane de cupluri din întreaga lume nu utilizează nicio măsură de contracepţie, deşi nu doresc copii. În plus, multe femei care utilizează o măsură de contracepţie rămân însărcinate.

Utilizarea unei măsuri contraceptive reduce mortalitatea maternă şi îmbunătăţeşte sănătatea femeii prin prevenţia sarcinilor neplanificate şi a sarcinilor cu risc crescut. Totodată, scade numărul avorturilor. Există metode contraceptive care de asemenea îmbunătăţesc starea de sănătate a femeii reducând probabilitatea transmiterii de boli şi prin protejarea faţă de anumite tipuri de cancer şi alte probleme de sănătate.

 

Contracepţia reprezintă un mod sigur şi eficient de păstrare a sănătăţii şi fertilităţii. Numeroase metode sunt disponibile în zilele noastre - metode permanente sau temporare, cu acţiune îndelungată sau cu acţiune pe termen scurt, metode adresate femeilor sau metode adresate bărbaţilor. Atunci când sunt utilizate conform instrucţiunilor, aceste metode pot oferi o bună protecţie împotriva sarcinilor nedorite. În plus, faţă de eficacitatea lor în prevenţia sarcinilor, metodele contraceptive au şi importante beneficii non-contraceptive.

 

Disponibilitatea unei game variate de măsuri contraceptive încurajează utilizarea acestor metode de prevenţie a sarcinii asigurând femeilor şi cuplurilor posibilitatea de a alege acea metodă care se potriveşte cel mai bine stilului lor de viaţă.

 

Hormonal

 

Frecvenţa de administrare

Eficacitate

Contraceptive orale (pilula)

zilnic

99%

Plasturele

Săptămânal

99%

Inelul vaginal

Lunar

99%

Implantul

La fiecare 3 ani

99%

Injecţiile contraceptive

La fiecare 3 luni

99%

Steriletul

La fiecare 5 ani

99%

 

 

 

 

Non- hormonal

Spermicide

Înaintea fiecărui contact sexual

82%

Diafragmă

Înaintea fiecărui contact sexual

94%

Burete contraceptiv

Cu 24 de ore înaintea fiecărui contact sexual şi 6 ore post contact sexual

80%

Cupă cervicală

Înaintea fiecărui contact sexual

74%

Prezervativ feminin

Înaintea fiecărui contact sexual

95%

Prezervativ masculin

Înaintea fiecărui contact sexual

98%

DIU nonhormonal

La fiecare 10 ani

99%

 

 

Introducerea pilulei în 1960 a reprezentant un moment extraordinar în istoria contracepţiei ce a schimbat viaţa femeilor. De atunci, pilula s-a schimbat considerabil, astfel că cele folosite astăzi sunt foarte diferite ca dozaj şi conţinut hormonal. Însă, inovaţia reală de la inventarea pilulei a fost dezvoltarea unor modalităţi alternative de a oferi contracepţie hormonală – în special, alternative ce nu necesită administrare zilnică. Factorul principal care a condus la dezvoltarea acestor produse a fost dorinţa de a oferi metode mult mai apropiate femeilor - metode de care nu trebuie să îşi amintească zilnic.

 

Căutarea metodelor alternative de contracepţie hormonală s-a axat iniţial pe contraceptivele care conţin doar progestogen. Primul contraceptiv hormonal non-oral a fost cel injectabil, urmat de implant şi, mai recent, de dispozitivul hormonal. Însă recent, femeile au fost martore la introducerea a două metode contraceptive non-orale, combinate – inelul contraceptiv şi plasturele hormonal.

 

Pentru multe femei, estrogenul nu este o alegere potrivită. Conform unor studii, 74% dintre femeile aflate la vârsta fertilă preferă să utilizeze o pilulă fără estrogen pentru a evita potenţialele probleme cauzate de administrarea de estrogen.

O pilulă cu estrogen poate fi mai puţin potrivită pentru unele femei din mai multe motive:

- anumite patologii influenţează eligibilitatea unei femei pentru utilizarea de estrogen;

- unele femei au avut reacţii adverse cauzate de estrogeni;

- anumite femei nu doresc să utilizeze estrogeni.

 

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat nişte criterii de eligibilitate ce se utilizează atunci când se alege o metodă contraceptivă. OMS consideră pilula fără estrogen mai favorabilă pentru anumite categorii de femei comparativ cu pilula combinată.

 

 

 

 

Fumătoare (³35 ani)

Dureri de cap

Istoric de tromboză venoasă, boli vasculare sau hipertensiune

Migrene

Cancer de endometru sau istoric de cancer de endometru

Hipercolesterolemie

Obezitate

Lactaţie < 6 luni după naştere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O parte dintre femeile care utilizează pilula combinată au efecte adverse datorate estrogenilor:

- tensiune mamară

- greaţă

- edeme

- dureri de cap

 

O parte dintre femei nu doresc să utilizeze estrogeni deoarece:

- au în familie istoric de cancer de sân

- au in familie istoric de boli cardiovasculare sau accidente vasculare cerebrale

- nu doresc să utilizeze estrogen deşi nu au o contraindicaţie anume

 

Cu toate aceste indicaţii, pilulele cu progesteron nu au devenit populare deoarece mecanismul lor de acţiune este diferit de cel al pilulelor clasice:

- pilula combinată – pilula – acţionează predominant prin inhibarea ovulaţiei, ceea ce îi conferă o eficacitate de 99% si un interval de omisiune de 12 ore.

- pilula cu progesteron acţionează la nivelul mucoasei uterine fiind mai puţin eficientă decât pilula clasică si având un interval de omisiune de doar 3 ore.

 

Toate aceste limitări au dus la apariţia unei pilule fără estrogen.

 

Care este diferenţa între pilula fără estrogen şi pilula cu progestogen?

Pilula fără estrogen funcţionează prin inhibarea eliminării ovulului în mod consecvent, în timp ce pilulele tradiţionale doar cu progestogen se bazează pe alte acţiuni care previn sarcina. Aceasta înseamnă că pilula fără estrogen este mai eficientă decât cea doar cu progestogen. De asemenea, o tabletă fără estrogen poate fi luată cu până la 12 ore întârziere, dacă utilizatoarea uită să o ia la timp. În schimb, pilula doar cu progestogen trebuie luată în acelaşi interval de 3 ore zilnic (în caz contrar se consideră „omisă” şi trebuie folosită concomitent o metodă alternativă de contracepţie.)

 

Cum acţionează pilula fără estrogen?

Pilula fără estrogen acţionează prin inhibarea ovulaţiei (eliberarea ovulului), în plus îngroaşă mucoasa cervicală şi subţiază căptuşeala uterului. Cât de eficientă este pilula fără estrogen? Peste 99%. Bineînţeles, trebuie respectate condiţiile de administrare.

 

 

 

 

 

 

Cum este administrată?

Pilula fără estrogen se ia zilnic, fără întrerupere – nu există pauză de o săptămână. Poate fi luată cu o întârziere de până la 12 ore după ora normală de administrare, fără reducerea eficacităţii. (Întârzierile mai mari vor fi considerate pilulă „omisă”, motiv pentru care trebuie folosită concomitent o metodă alternativă de contracepţie.)

 

Ce se întâmplă cu menstruaţiile femeilor care iau pilula fără estrogen?

Pilula fără estrogen poate cauza sângerări neregulate, care pot fi rare, frecvente sau prelungite. Dar, după câteva luni de tratament, sângerările devin mai puţin frecvente. La unele femei, menstruaţia încetează de tot. Acest lucru nu este dăunător şi este chiar preferat de multe femei, odată ce află că există această posibilitate.

 

Pilula fără estrogen este la fel de eficientă ca şi pilula combinată, dar conţine doar o doză mică de progestogen. Lipsa estrogenului o face potrivită femeilor care alăptează, au intoleranţă la estrogen sau au efecte adverse cauzate de estrogen când administrează pilula combinată.

 

 

Efect, avantaje

Este prima şi unica pilulă fără estrogen care oferă inhibiţie constantă a ovulaţiei. Studiile indică faptul că prezintă o eficienţă ridicată. Acest lucru înseamnă că pilula fără estrogen este mai eficientă decât pilula cu progestogen, o pilulă se poate lua şi cu până la 12 ore întârziere, dacă utilizatoarea uită să o ia la ora normală. În contrast, pilula cu progestogen trebuie luată în acelaşi interval de trei ore în fiecare zi (sau se consideră „omisă”, caz în care trebuie folosită o metodă concomitentă de contracepţie.)

 

Index Pearl: 0.41

 

Eficacitatea unui contraceptiv este exprimată prin numărul de sarcini care apar la 100 de femei care folosesc o anumită metodă contraceptivă timp de un an. Medicii o numesc Index Pearl. De exemplu, dacă un contraceptiv are un Index Pearl de 1%, înseamnă că o femeie din o sută rămâne însărcinată folosind respectiva metodă într-un an. Sau că metoda prezintă o eficienţă de 99%.

 

Avantaje:

 

- Foarte eficientă

- Nu conţine estrogen

- Poate fi utilizată în timpul alăptării

 

Contraindicaţii:

  • Sarcină cunoscută sau suspectată;

  • Prezenţa sau istoricul unei boli hepatice grave, atât timp cât valorile funcţiei hepatice nu au revenit la normal;

  • Tumori dependente de progesteron;

  • Sângerare vaginală nediagnosticată;

  • Hipersensibilitate la oricare dintre ingrediente

 

Alegerea unei metode contraceptive trebuie să ţină cont de istoricul medical al fiecărei femei, de factorii de risc asociaţi cu administrarea de contraceptive hormonale, de nevoile femeii şi nu în ultimul rând, de stilul de viaţă. Orice metodă contraceptivă trebuie aleasă în urma unui control medical şi la sfatul medicului ginecolog sau al celui de planificare familială.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro