Oboseala sau anemie?
Monday, 12 March 2012 08:58

simptomele_anemieiOboseala permanenta, ritm cardiac care oscileaza, gafaiala... sa fie anemie? Anemia este o afectiune frecventa, cauzata de lipsa de fier din organism. Unele persoane sunt predispuse la anemie. Cum recunosti afectiunea si cum o deosebesti de oboseala cronica?

 

Anemia

Anemia este sinonima cu lipsa hemoglobinei din sange. Globulele rosii din sange au rolul de a transporta oxigenul inspre organe. Persoana anemica prezinta un nivel scazut de globule rosii, ceea ce poate avea un impact major asupra sanatatii.

Cea mai des intalnita cauza a anemiei este lipsa de fier, element indispensabil producerii de globule rosii de catre maduva osoasa.

Lipsa de fier din organism este adesea cauzata de pierderi regulate de sange. In cazul femeilor, de menstruatii abundente. Totodata, anemia poate fi cauza si de pierderi de sange la nivelul tubului digestiv.


Simptomele anemiei

Daca persoana in cauza sufera de o anemie usoara sau moderata, simptomele trec neobservate. Cu cat deficitul de hemoglobina este mai insemnat, cu atat simptomele iti dau mai multa bataie de cap.

Principalul simptom al anemiei este oboseala excesiva, permanenta. Alte simptome sunt:

  • gafaiala la efort;
  • cresterea ritmului cardiac;
  • ameteala;
  • dureri de cap;
  • irascilibilitate;
  • dificultati de concentrare.
anemia


Pentru depistarea anemiei, este indicat sa-ti faci analize de sange. Diagnosticul nu poate fi pus numai pe baza simptomelor, intrucat acestea sunt foarte generale.


Esti predispusa la anemie?

Persoanele predispuse la anemie sunt:

  • femeile, inainte de menopauza, din cauza pierderilor din sange din timpul menstruatiei;
  • gravidele, al caror necesar zilnic de fier este de 50 mg, spre deosebire de 18 mg, cat sunt necesare celorlalte femei;
  • persoanele in varsta;
  • vegetarienii, intrucat organismul lor este privat de proteinele de origine animala.


Tratament pentru anemie

Odata depistata (in urma efectuarii analizelor sanguine), medicul trebuie sa descopere cauza anemiei. Daca la originea ei sta, de exemplu, menstruatia abundenta, medicul va prescrie pacientei suplimente pe baza de fier si un nou set de analize, dupa cateva saptamani.

Anemia poate fi, la randul ei, un simptom pentru boli grave, precum cancerul colorectal si nu trebuie ignorata!

 

Iti recomandam si articolul 4 cauze ale oboselii

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro