Mamografia nu are limita de varsta
Wednesday, 23 April 2008 15:08

Femeile de 80 de ani si chiar mai in varsta care isi fac regulat cartoon porn mamografii isi reduc considerabil sansele de a fi diagnosticate cu stadii avansate de cancer la san, conform unui nou studiu. Doar 20% dintre femeile cu aceste varste isi fac mamografii regulat.

 

 

"Acest studiu sugereaza ca beneficiile mamografiei nu au limita de varsta si ca femeile ar trebui sa isi faca regulat consultatii,in functie de starea lor de sanatate, chiar daca sunt la varsta de 80 sau 90 de ani" , spune Dr. Brian D. Badgwell de la Universitatea din Texas.

 

"Mamografia pare sa fie un mijloc foarte bun de a descoperi cancerul la san inca din stadiile incipiente, cand e mai usor de vindecat. Am descoperit ca atunci cand se diagnostica cancerul, era mult mai bine sa fie descoperit intr-un stadiu de inceput decat atunci cand o femeie avea trei mamografii intr-o perioada de 4-5 ani inainte de diagnosticare", a adaugat el. Societatea Americana de Cancer recomanda anual mamografii, incepand cu varsta de 40 de ani, fara limita de varsta pentru femeile sanatoase. In orice caz, cercetatorii arata ca femeile tind mai putin sa-si faca mamografii odata ce inainteaza in varsta.

 

Badgwell si colegii lui au examinat ritmul de folosire a mamografiilor in perioada de 4 sau 5 ani de dinainte de diagnosticarea cu cancer, aceasta pentru aproximativ 12,000 de femei cu varsta de 80 de ani si peste. Ei au descoperit ca numai 22 % dintre femei foloseau regulat mamografia, acestea avand trei sau mai multe mamografii in ultimii 5 ani din perioada studiului. 29 % foloseau mamografia neregulat, avand una sau doua mamografii in timpul studiului, iar 49 % dintre femei nu aveau nici o mamografie in ultimii 5 ani de dinaintea diagnosticarii.

 

Cele care foloseau regulat mamografia, in proportie de 68 % tindeau sa fie diagnosticate cu cancer stadiul I, spre deosebire de 56 % in ceea ce priveste persoanele care fac neregulat mamografii si 33 % pentru cele care nu fac deloc mamografii. Pe de alta parte, doar 32 % dintre cele care foloseau mamografia aveau stadiile II si IV de cancer, in comparatie cu 44 % de persoane care foloseau mamografia si 67 % dintre cele care nu foloseau deloc.

 

In orice caz, in raportul Jurnalului Clinic Oncologic, Badgwell si colegii lui subliniaza importanta mamografiei in prevenirea cancerului, deoarece femeile care isi fac mamografii regulat pot fi intr-o stare de sanatate mai buna decat femeile care nu-si fac regulat mamografii.

 

Se estimeaza ca 17 % din cazurile de cancer la san sunt gasite la femei de 80 de ani sau chiar mai in varsta. Badgwell si colegii lui sfatuiesc femeile in varsta, in special pe cele care se cred destul de sanatoase, sa discute cu medicii si sa afle beneficiile mamografiei.

Sursa: Reuters

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro