Infectii genitale: Salpingita
Thursday, 30 June 2011 12:55

salpingitaSalpingita este o inflamatie a trompei/trompelor uterine, cauzata de Chlamydia trachomatis (in 65% din cazuri), de gonococ sau de microplasma, germeni care stau la baza unor boli cu transmitere sexuala.

Adesea, infectiile cauzate de Chlamydia trachomatis aproape ca nu prezinta simptome, ceea ce le face mai greu de depistat. Lipsa simptomelor nu inseamna ca infectia este mai putin periculoasa, din contra, intrucat pot aparea complicatii.

Salpingita este intalnita mai ales la femeile tinere, necesitand spitalizare. Netratata, se raspandeste in cavitatea abdominala si poate antrena o infectie generalizata grava.

Chiar si tratata, salpingita poate avea urmari grave, ducand la sterilitate sau fiind la originea sarcinii ectopice (ovul este fecundat de spermatozoid, dar celula-ou se localizeaza in trompa uterina din cauza cicatricilor din aceasta zona). Nu in ultimul rand, trebuie amintite durerile pelviene cronice care pot surveni si dupa incheierea tratamentului.

Cauze salpingita

In doua din trei cazuri, la originea salpingitei se afla infectiile cu transmitere sexuala. Alti factori de risc: steriletul, fumatul si, in cazuri rare, o interventie medicala (histerosalpingografie, histeroscopie,  biopsie de endometru, chiuretaj).

Bacteriile transmise prin contact sexual sau prin interventii medicale provoaca, in prima faza, o infectie genitala usoara (la nivelul vaginului si al colului uterin).

Fara un tratament adecvat, germenii pot ajunge in uter (ceea ce nu se intampla de fiecare data, intrucat unele infectii genitale minore trec de la sine) si in trompele uterine. Ajunsi in abdomen, pot cauza peritonita, iar in cazuri rare, septicemia.

Chiar si in cazul in care femeia urmeaza un tratament, se poate intampla sa ramana cu cicatrici la nivelul trompelor.

Simptome salpingita

simptome_salpingita


Salpingita are ca principal simptom durerile pelviene acute sau cronice, permanente sau intermitente. Adesea este prezenta si starea subfebrila (caracteristica infectiilor), dar nu este obligatorie. Actul sexual poate poate duce la intensificarea durerilor.

Sangerarile vaginale sunt, si ele, caracteristice infectiilor vaginale si salpingitei, cu conditia ca maladia sa nu aiba la origine bacteria chlamydia. Infectia cu chlamydia nu prezinta intotdeauna simptome, fiind cu atat mai periculoasa.

Prevenire

Poti sa te protejezi de aceasta infectie si de alte boli cu transmitere sexuala prin utilizarea prezervativului. Evita sa-ti provoci avort si fii deosebit de atenta cand manipulezi jucariile sexuale.

Cand cartoon porn trebuie sa te adresezi medicului?

Tinand cont de urmarile pe care le are salpingita asupra sanatatii reproductive, este bine sa te adresezi medicului indata ce te confrunti cu dureri pelviene, cu scurgeri vaginale neobisnuite sau cu sangerari intre menstre.

In urma unui examen medical complet, ginecologul va pune un diagnostic si va prescrie un tratament. In unele cazuri grave (peritonita, abces pelvin), pacienta va fi supusa unei interventii chirurgicale.

Tratament

In cazurile mai putin grave, medicul va prescrie antibiotice care trebuie luate cel putin 15 zile. Partenerul va trebui, si el, sa urmeze tratamentul cu antibiotice.

 

Pentru intrebari, intra in FORUM - Probleme medicale.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro