Lubrifierea insuficienta a vaginului

Atunci cand vaginul nu este lubrifiat indeajuns, femeia resimte o senzatie neplacuta de iritatie in zona genitala. In aceste conditii, contactele sexuale devin dureroase si lipsite de placere. Lubrifierea insuficienta a vaginului este o tulburare frecventa care afecteaza un numar mare de femei.

Se considera ca un procent de 10 pana la 40% dintre femeile ajunse la menopauza au astfel de probleme. Senzatiile resimtite de femeia care sufera de lubrifiere vaginala insuficienta sunt: uscaciune, pruritul, arsura, iritatia vulvo-vaginala, senzatia de presiune locala, durere sau mici sangerari la contactul sexual.

Cauzele lubrifierii vaginale insuficiente

1. Scaderea nivelului estrogenilor in sange (in menopauza, prin declinul functiei ovariene datorat radioterapiei si chimioterapiei, prin ablatia chirurgicala a ovarelor, tulburari ale imunitatii, reducerea estrogenilor dupa nastere, in timpul alaptatului la san, fumatul excesiv, reducerea activitatii sexuale). Estrogenii ajuta la buna pastrare si regenerare a tesuturilor din sfera genitala, la mentinerea aciditatii si implicit a secretiei vaginale normale.


2. Modificarea Ph-ului vaginal. Aciditatea vaginului (mentinuta de estrogeni, dar si de bacilii Doderline) constituie si mecanismul de aparare natural al vaginului. Perturbarea aciditatii vaginale are repercursiuni asupra protectiei antimicrobiene, dar si asupra lubrufierii vaginale.

3. Medicamentele. Anumite medicamente, utilizate in special in afectiunile canceroase (de exemplu Tamoxifenul), au rolul de a interfera cu hormonii estrogeni antagonizandu-le efectele. Ca urmare se va reduce si secretia vaginala.

Medicatia antialergica (antihistaminele) poate avea un efect de reducere a secretiei mucoaselor, inclusiv a celei vaginale. De asemenea, anumite antiulceroase, antidepresivele, antihipertensivele pot cauza o reducere a lubrefierii vaginale.

4. Sindromul Sjogren. Aceasta este o cartoon porn boala autoimuna prin care organismul sintetizeaza anticorpi impotriva structurilor proprii ale organismului. Se reduce secretia vaginala, alaturi de cea lacrimala si salivara.


5. Spalatura vaginala. Exagerarea cu spalatul in interiorul vaginului si utilizarea unor solutii ce modifica echilibrul normal al florei vaginale pot induce inflamatii. Aceasta afectiune poate declansa senzatie de iritatie si tulburarea secretiei.

 

6. Infectii micotice sau bacteriene cronice  


7.Boli cu transmitere sexuala


8.Traumatisme vaginale


9.Debutul unor tumori maligne


10.Preludiu prea scurt sau pregatire insuficienta a actului sexual

Tratament

Tratamentul acestei tulburari se instituie in functie de mecanismul de producere si poate consta in: administrare de estrogeni (pe cale vaginala sau transdermica sau prin administrare orala zilnica), tratarea eventualelor infectii vaginale, folosirea de lubrifianti pe baza de apa, etc. Evident, nu trebuie neglijata pregatirea actului sexual, prin acordarea unui timp suficient pentru preludiu si o buna comunicare cu partenerul pentru a putea obtine o excitatie eficienta cu o lubrifiere vaginala suficienta.

 

Dr. Evelyn Cristescu

Cititi despre educatie sexuala in Forum la sectiunea: Totul despre sex


loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro