Anticonceptionalele orale combinate
Anticonceptionalele orale combinate (COC) contin un estrogen de sinteza (etinil-estradiol) si un progestativ de sinteza (poate fi diferit de la o formula la alta), adica exact hormonii pe care ii secreta in mod obisnuit ovarul. Din punct de vedere al dozajului, ele pot fi: normodozate (nu se mai utilizeaza), microdozate (contin 0,03mg etinil-estradiol) si ultramicrodozate (contin 0,02mg etinil-estradiol).

 

Din punct de vedere al concentratiei de hormoni/pilula, putem vorbi de COC monofazice (cu concentratie fixa de hormoni pe tot parcursul ciclului) sau multifazice (cu 2-bifazice sau 3-trifazice concentratii diferite). Eficienta contraceptiva a COC este foarte mare (99,9%).

 

Daca avem de-a face cu o folie de anticonceptionale multifazice, cele 2 (respectiv 3) faze sunt “semnalizate”, fiind colorate diferit. Aceste anticonceptionale se vor lua obligatoriu in ordinea sagetilor de pe folie.

 

Daca, in schimb, avem de-a face cu COC monofazice, toate pastilele de pe folie sunt colorate la fel. Aceste pastile pot fi luate in orice ordine dorim, important este sa se ia una pe zi. Pe ambalaj sunt trecute cifre (sunt numerotate) sau zilele saptamanii cu scopul unic de a oferi utilizatoarelor un sistem de verificare.

Cum se iau anticonceptionalele orale combinate?

Utilizarea COC este simpla: se ia cite o pastila pe zi, in fiecare zi in preajma aceleiasi ore, timp de 21 zile. Urmeaza o pauza de 7 zile (timp in care apare menstruatia) si in a 8-a zi se va incepe o noua folie. Daca avem de-a face cu folii de 28 pilule, ultimele 7, colorate diferit, sunt pastile placebo (au ca rol mentinerea obisnuintei de a lua cate o pastila pe zi) si se vor lua (sau nu) in perioada de pauza. Prima folie se incepe in prima zi de menstra (se poate si intr-a 5-a).

Daca se uita o pilula: Regula de baza este ca pastila uitata se ia indata ce ne amintim de ea, indiferent cand se intimpla acest lucru. Daca ne amintim in interval de 12 ore de la ora la care trebuia luata, nu este nevoie de protectie suplimentara. Daca, insa, au trecut mai mult de 12 ore, este nevoie de protectie suplimentara in urmatoarele 7 zile.

Daca cartoon porn se uita 2 pastile: In prima zi cand ne amintim, luam 2 pastile odata, in urmatoarea inca doua si apoi vom continua sa luam cate una pe zi (la ora obisnuita). Este necesara protectia suplimentara 7 zile. Poate aparea sangerare.

 

Daca se uita 3 sau mai multe pilule: Se intrerupe folia, se face pauza 7 zile, iar intr-a 8-a se incepe o noua folie. Va aparea sangerare in timpul celor 7 zile de pauza. E nevoie de protectie suplimentara pana ce vor fi luate 7 pastile corect.

 

Daca s-a pierdut o pastila (a cazut pe jos si nu o mai gasim, am luat din greseala 2 pastile in aceeasi zi), pilula pierduta va fi inlocuita cu o pilula de pe o folie de rezerva. In niciun caz nu se va sari peste ea!

 

Contraceptivele pot fi intrerupte oricand se considera ca nu mai este nevoie de contraceptie. Este de dorit sa fie intrerupte la sfarsit de folie, pentru ca sangerarea va aparea la 2-4 zile dupa intrerupere.

 

COC pot fi folosite perioade indelungate (ani) fara sa fie nevoie de pauze la diferite intervale de timp (altele decat cele de 7 zile dintre 2 folii consecutive). Utilizarea lor indelungata nu determina infertilitate si nici cancer de san. Dimpotriva, s-a constatat un efect protector al COC impotriva cancerului de endometru (50% la 5 ani de utilizare) si a cancerului de ovar (40-50% la 5 ani de utilizare).

Dr. Evelyn Cristescu

Puteti vedea parerile membrilor FORUMULUI Anticonceptionale.ro si pune intrebari aici: Anticonceptionalele: pro si contra

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro