Saptamana Europeana a Cancerului de Col Uterin
Wednesday, 25 January 2012 14:26

saptamana_europeana_a_cancerului_de_col_uterin10,5% din femeile investigate in cadrul Unitatii Mobile de Diagnostic au fost declarate suspecte de cancer de col uterin  

 

 

Bucuresti, 25 ianuarie 2012 – Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania, entitate fomata din societati medicale, asociatii de pacienti si ONG-uri –  celebreaza, in perioada 23 si 29 ianuarie, Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. 

 

Fundatia „Renasterea” pentru Educatie, Sanatate si Cultura, membra a Coalitiei, anunta cu aceasta ocazie rezultatele investigatiilor realizate in perioada martie 2008 – decembrie 2011, in cadrul programului „Renasterea Diagnostic Mobil – San si Col Uterin”, un proiect care a adus in tara primul centru mobil pentru efectuarea de mamografii si teste Babes Papanicolau, gratuit, in comunitatile locale.  

 

In patru ani de activitate, datorita Unitatii Mobile de Diagnostic Renasterea, 15.500 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate peste 14.300 teste Babes Papanicolau si 7.950 mamografii. O statistica preliminara in care au fost incluse 4.400 de femei care au efectuat testul Babes Papanicolau a aratat ca peste 70% dintre femeile investigate au infectii genitale complexe ce necesita tratament de specialitate. De asemenea, studiul arata ca 10,5% dintre acstea prezinta leziuni pre-canceroase, fiind indrumate pentru investigatii suplimentare.  

 

De asemenea, studiul arata ca 63% din cele 4.400 de femei investigate au 2 sau mai multe avorturi efectuate, iar 7% din ele, peste 10 avorturi. Din pacate, acest studiu ne arata ca ne aflam inca in categoria tarilor in care femeile efectueaza multiple avorturi, acest lucru ducand si la cresterea riscului de aparitie a cancerului de col uterin. 

_MG_0995

 

Proiectul s-a adresat in principal femeilor din mediul rural sau peri-urban, economic dezavantajate si a totalizat, pana in acest moment, 15.500 de beneficiare, carora li s-au realizat peste 22.000 de investigatii medicale pentru depistarea precoce a cancerelor de col si de san.  

 

Dintre aceste investigatii, 64,2% au fost examene Babes-Papanicolau (peste 14.000), iar 35,8%, mamografii (aproape 8.000).  

 

Coalitia celebreaza Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin si printr-un spectacol al violonistului Alexandru Tomescu, ce are loc in seara de 25 ianuarie, incepand cu ora 20.30, la Ateneul Roman. Pentru a aduce in atentia publica necesitatea implementarii unor masuri coerente pentru prevenirea acestei maladii, Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin va ilumina cladirea Ateneului Roman, in seara de 25 ianuarie, in culoarea oficiala ce simbolizeaza cancerul de col uterin. 

 

mihaela_geoana

Avand in vedere rezultatele de mai sus, la care se adauga si locul fruntas pe care Romania il ocupa in clasamentele europene in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin, autoritatile, in colaborare cu societatea civila, au datoria sa initieze si sa deruleze programe integrate de preventie – respectiv vaccinare si screening.       

Despre „Renasterea Diagnostic Mobil – San si Col Uterin” 

Scopul proiectului este reprezentat de cresterea accesului la servicii medicale gratuite pentru  depistarea cancerelor de col uterin si mamar, in vederea prevenirii si depistarii precoce a acestor dou tipuri de boli, principalele malignitati survenite la femeile din Romania.

 

Costurile proiectului, din momentul inceperii lui si pana in prezent, au fost reprezentate de investitii in echipamente in valoare de peste 300.000 de euro si de cheltuieli operationale de peste 550.000 de euro.

 

In cadrul Centrului mobil pentru investigatii de san si de col uterin sunt amenajate un cabinet de ginecologie si o camera dotata cu mamograf digitalizat. Acest vehicul se deplaseza prin tara, in comunitatile care au acces limitat la investigatii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit mamografii si teste Babes Papanicolau.

 

Pana in acest moment, Unitatea Mobila de Diagnostic a ajuns in peste 50% din judetele tarii.  

Despre Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania 

Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania reuneste reprezentantii Fundatiei Renasterea,  Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Societatii Romane de Pediatrie, precum si Societatii Nationale de Medicina Familiei - si lupta pentru constientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin.

 

cristiana_copos

Misiunea Coalitiei este concentrata pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, in special prin vaccinarea impotriva HPV, afirmand necesitatea acestei metode si incercand sa foloseasca experienta europeana in domeniu pentru a desfasura un program de vaccinare eficient in Romania. 

 

Fundatia ”Renasterea” pentru Educatie, Sanatate si Cultura a fost fondata in 2001, aducand pentru prima data cancerul de san si cancerul de col uterin in atentia publicului roman ca o problema cu implicatii majore in viata unei femei. inca de la inceput, fundatia ”Renasterea” s-a dedicat informarii femeilor cu privire la importanta controalelor medicale periodice pentru o depistare precoce si un tratement eficient. 

 

Societatea Romana de Medicina Familiei a fost fondata sub protectia Academiei de stiinte Medicale din Romania. Aceasta promoveaza si acorda suport diferitelor probleme cu care se confrunta medicul generalist. 

 

Asociatia Romana de Pediatrie doreste sa creeze o legatura puternica, atat profesionala cat si personala, intre toti cei responsabili de cresterea copiilor, ingrijirea si starea de sanatate fizica si mentala a copiilor. 

 

Societatea de Obstretica si Ginecologie din Romania are ca misiune principala diminuarea incidentei cancerului, care reprezinta o problema majora de sanatate publica in Romania, prin scaderea numarului de decese, a ratei mortalitatii si a suferintei pe care o produce.

Acum in Romania...

  • 6 femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, de patru ori mai mult decat in Europa;
  • 40.000 de femei au diagnosticul de cancer de col uterin, de trei ori mai mult decat in Europa;
  • In fiecare an sunt depistate 3.000 de cazuri noi, de 16 ori mai multe decat media europeana; in lume...
  • Exista programe de screening in peste 15 tari europene;
  • Vaccinarea se face in peste 19 tari europene;
  • Aproximativ 150 de milioane de doze de vaccin au fost administrate pana in prezent si numarul este in continua crestere;
  • Organisme europene si internationale, precum Organizatia Mondiala a Sanatatii, Comisia Europeana si Parlamentul European, recomanda fara ezitare vaccinarea impotriva HPV. 

Reducerea incidentei acestei boli poate fi facuta prin:

  • Vaccinarea cartoon porn impotriva HPV, care poate impiedica apariţia a cel puţin 70% din cazurile de cancer de col uterin in cohorta vaccinata;
  • Programe de screening, care necesita o acoperire de 80% din populatia vizata pentru a se obtine o scadere cu 5% a incidentei cancerului de col uterin. 

Vaccinarea anuala a 100.000 de persoane (numarul total de persoane de aceeasi varsta care reprezinta grupul tinta) costa fiecare cetatean doar 1 euro si reprezinta cea mai eficienta solutie pe termen mediu si lung pentru scaderea incidentei si mortalitatii prin cancer de col uterin. 

 

Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin solicita continuarea programului de vaccinare impotriva HPV si implementarea programului de screening.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro