Fumatul sporeste de 2-5 ori riscul de cancer de col uterin
Monday, 24 October 2011 09:58

fumatul_sporeste_riscul_de_cancer_de_col_uterinFemeile care fumeaza sau cele care inhaleaza fumul de tigata prezinta un risc de 2-5 ori mai mare de a face cancer de col uterin, amintesc medicii.

 


Efectele nocive ale fumatului sunt aduse des in discutie, insa acestora li se adauga inca unul: riscul sporit de cancer de col uterin.

Fumatul si cancerul de col uterin

Fumatul moderat implica un risc de 3 ori mai mare de a suferi de displazie grava, in timp ce fumatul intensiv (mai mult de un pachet de tigari pe zi) face ca riscul sa fie de 4 ori mai mare. Recent, cercetatorii au evidentiat faptul ca fumatul pasiv antreneaza o crestere a riscului de aparitie a leziunilor intraepiteliale la nivelul colului uterin, leziuni care, intr-o treime din cazuri, sunt grave. 

efectele_nocive_ale_fumatului

Oprirea brusca a fumatului poate determina regresia leziunilor displazice.


In schimb, tutunul are un efect protector impotriva cancerului de endometru, injumatatind riscul ca fumatoarele sa dezvolte aceasta maladie. Explicatiile ar consta in efectul antiestrogen si in aparitia menopauzei precoce, determinate, ambele, de consumul de tutun.


In ceea ce priveste cancerul de san, datele sunt contradictorii si, pana in prezent, nu s-a descoperit nicio legatura cauzala intre fumat si cancerul de san. Cu toate acestea, studiile recente prezinta o usoara crestere a riscului de maladie, insa acesta poate fi influentat de mai multi factori (de cat timp fumeaza femeia, de varsta la care a inceput sa fumuze, daca aceasta consuma sau nu alcool etc.).


Cu toate acestea, fumatul spreste riscul de cancer de col uterin si este la originea cancerului pulmonar, motive suficiente pentru a renunta la tigari. Medicii atrag atentia si asupra faptul ca posibilele efecte benefice ale fumatului sunt mult mai reduse in raport cu riscurile la care se expun fumatoarele.

 

Iti recomandam si articolul Pilula + tutunul - o combinatie foarte riscanta.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro