Cum se transmite HIV – SIDA: 10 intrebari si raspunsurile lor
Monday, 11 July 2011 13:46

transmitere_hiv_sidaSIDA este cunoscuta ca fiind o boala cu transmitere sexuala, insa poti contracta virusul raspunzator de aceasta maladie (HIV) si altfel decat prin contact sexual neprotejat cu o persoana infestata. Iata raspunsurile la 10 dintre cele cele mai frecvente intrebari despre transmiterea HIV – SIDA :

 

1. Cum se transmite HIV?

In cele mai multe cazuri, HIV – SIDA se transmite pe cale sexuala, insa se poate transmite si prin intermediul sangelui. Mai  exact, poti contracta acest virus daca ai contact sexual neprotejat cu o persoana infestata sau daca intri in contact direct cu sangele unei astfel de persoane.

2. Care sunt practicile sexuale cu cele mai multe riscuri?

Este bine de stiut ca orice raport sexual neprotejat implica riscul contractarii virusului HIV. Astfel, acesta se poate transmite in timpul sexului oral, vaginal si anal daca nu s-a folosit prezervativ. Practicarea felatiei, chiar si fara ejaculare, inseamna risc de a contracta virusul. La fel stau lucrurile si in cazul utilizarii jucariilor sexuale fara prezervativ . Acesta din urma reprezinta singura metoda de contraceptie (in afara de abstinenta) care te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS).

3. Locuiesti impreuna cu o persoana seropozitiva. Care este riscul de a contracta HIV – SIDA?

Utilizarea aceleiasi bai, a aceluiasi dus sau toalete nu implica riscuri. De asemenea, nu poti contracta virusul daca imprumuti hainele partenerului. Nu la fel stau lucrurile in cazul utilizarii aceleiasi perii de dinti.

4. Poti contracta SIDA prin intermediul animalelor de companie?

Cu siguranta nu te vei imbolnavi de SIDA daca mangai un caine sau o pisica bolnav/ bolnava.

5. Poti da mana cu un seropozitiv?

Bineinteles. Contactul fizic, cu doua exceptii (relatiile sexuale si contactul direct cu ranile/sangele persoanei infestate) nu iti pune in pericol sanatatea. Mai mult, imbratisarea este simbolul luptei impotriva prejudecatilor de acest fel.  

6. Tantarii sunt responsabili de raspandirea HIV – SIDA?

Nu, tantarii nu transmit virusul HIV.

7. Poti sa mananci din aceeasi farfurie cu un seropozitiv?

Bineinteles. Virusul HIV nu se transmite prin intermediul mancarii si nici nu supravietuieste in mancare. Poti sa gatesti si sa mananci impreuna cu un seropozitiv fara nicio retinere. Bolile cu transmitere sexuala nu se iau astfel.

8. Vrei sa-ti faci un tatuaj. Poti lua virusul?

Este posibil sa contractezi virusul HIV prin intermediul unui tatuaj sau al unui piercing. Pentru a nu se intampla acest lucru, este esential ca instrumentele sa fie dezinfectate cu solutii speciale, salonul sa fie foarte curat, iar acele de unica folosinta. 

9. Poti contracta virusul HIV din piscina sau de la strand?

Nu, nu exista niciun risc sa contratezi HIV-SIDA din mare, bazin, rau sau piscina. Virusul nu supravietuieste decat in sange si in secretiile produse de corp.

10. Consumul de droguri favorizeaza contractarea virusului HIV ?

Da, daca nu se folosesc seringi si ace de unica folosinta. Nu uita ca si secretiile nazale contin virusul si il pot transmite mai departe!

 

Afla mai multe si pune intrebari, accesand FORUM - Totul despre sex.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro