Stimularea electrica poate reduce durerile vaginale
Thursday, 28 August 2008 14:59
Stimularile transcutanate electrice la nivel nervos (TENS) pot reprezenta un tratament efectiv pentru o anumita afectiune a vaginului care provoaca durere, numita vestibulodynia, spun cercetatorii italieni.

Vestibulodynia consta intr-o durere localizata in zona vaginala, iar introducerea de tampoane sau purtarea de haine stramte pot mari respectiva durere.

Desi acest tip de durere este des intalnit la femei, inca nu s-a descoperit o cauza anume. Dr. Filippo Murina crede ca problema apare pe fond nervos.

TENS implica stimuli nervosi la nivelul pielii cu un nivel scazut de electricitate. Deoarece TENs a dat rezultate in cazul a numeroase boli cronice, cercetatorii cred ca acest tratament poate fi aplicat si in cazul vestibulodyniei.

Murina a analizat pentru studiu 40 de femei cu vestibulodynia. O parte au fost supuse tratamentului cu TENS, iar o parte nu au primit nici un fel de tratament, fiind folosite spre comparatie.  
Rezultatele au fost analizate inainte si dupa tratament, precum si dupa 3 luni de la efectuarea TENS.

In urma unor chestionare, cercetatorii au descoperit ca grupul care a beneficiat de tratamentul cu TENS a prezentat o ameliorare considerabila a durerii. De asemenea, durerea din timpul actului sexual s-a micsorat.

Insa e posibil ca efectele benefice ale TENS sa nu se mentina pe termen lung. De aceea se incearca descoperirea unei posibilitati de prelungire a efectului TENS pentru mai mult timp.

Sursa: Reuters
loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro