Extirparea ovarelor in urma histerectomiei nu aduce beneficii
Wednesday, 13 August 2008 15:03
Desi histerectomia poate fi extinsa si in privinta ovarelor, acestea fiind eliminate, se pare ca nu exista un beneficiu real in urma acestei interventii chirurgicale, conform unui nou studiu.

Histerectomia reprezinta extirparea uterului. De multe ori, medicii recomanda si o extirpare a ovarelor pentru prevenirea unui posibil cancer ovarian. Se incearca astfel evitarea unor interventii chirurgicale ulterioare.

Numai in SUA sunt realizate 300,000 de astfel de interventii chirurgicale in fiecare an.

"Femeile ar trebui sa stie ca in momentul in care isi fac histerectomie, nu trebuie sa extinda operatia si asupra ovarelor, deoarece nu vor avea nici un fel de beneficiu.", a spus Dr. Leonardo J. Orozco, de la Spitalul de femei San Jose din Costa Rica.

Pentru studiu au fost urmarite 362 de femei cu varsta intre 45 si 55 de ani care au facut histerectomie pentru o cauza benigna. Dintre acestea, 106 femei au optat si pentru extirparea ovarelor. Peste un an, cercetatorii nu au gasit un beneficiu efectiv de pe urma acestei operatii chirurgicale.

Ideea de a inlatura si ovarele sanatoase odata cu histerectomia poate elimina tocmai potentialele beneficii. Ovarele produc estrogen si androgen (hormoni masculini), care au o functie importanta in organismul uman.

De exemplu, inainte de instalarea menopauzei, un nivel ridicat de estrogen ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Insa, in momentul in care din corpul unei femei lipsesc ovarele, respectiva femeie este mult mai predispusa la un atac de cord sau la dezvoltarea unor boli de inima. Iar cele mai multe femei tind sa dezvolte mai degraba boli de inima decat cancer ovarian.

Chiar si dupa menopauza, ovarele continua sa produca hormoni - incluzand androgenul care e transformat in estrogen. Insa consecintele incheierii functiilor ovariene nu sunt inca pe deplin cunoscute.

De cele mai multe ori, medicii recomanda si eliminarea ovarelor femeilor de peste 45 de ani, insa aceasta practica se face mai mult din obisnuinta decat in urma unor cercetari temeinice.

Sursa: Reuters
loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro