Fumatul poate reduce cancerul de col uterin
Wednesday, 30 July 2008 07:54
Fumatul poate fi asociat cu reducerea riscului aparitiei cancerului endometrial, endometrul fiind linia interioara a uterului, dupa cum sugereaza cercetatorii din China.

"Beneficiile fumatului au fost observate exclusiv la femeile care intrasera deja in menopauza si nu la cele care inca nu intrasera in menopauza", a spus Dr. Bin Wang de la Universitatea Medicala din Nanjing.

"In schimb, sa nu uitam ca fumatul poate creste riscul aparitiei a numeroase alte boli si afectiuni", a mai spus Wang.

Cancerul endometrial poate fi pus in legatura cu expunerea la estrogen. Tigarile au un efect de eliminare a estrogenului. Insa studii recente nu au gasit o legatura propriu-zisa intre fumat si cancerul endometrial.

Wang a investigat aceasta legatura prin combinarea a 34 de studii publicate pana in iunie 2007.

Rezultatele cercetarii au aratat ca fumatul reduce riscul aparitiei cancerului endometrial de la 18 la 29%.

A fost gasita o relatie importanta intre fumat si reducerea riscului aparitiei cancerului endometrial in cazul femeilor care intrasera in menopauza, dar nu si in cazul celor care inca nu intrasera in menopauza. Cele care intrasera in menopauza prezentau o descrestere cu 29% a riscului.

Tot in cazul femeilor deja intrate in menopauza, care faceau terapie cu hormoni, fumatul a fost asociat cu o reducere de 50% a riscului de a avea cancer de acest tip.

Mai pot fi luati in discutie si alti factori, cum ar fi consumul de alcool, fructe, legume, la care se poate adauga activitatea fizica, insa acestia inca nu au fost analizati detaliat.

Cercetari ulterioare vor analiza mai pe larg acest fenomen, sperandu-se ca rezultatele vor ajuta la dezvoltarea de noi solutii pentru prevenirea cancerului endometrial.

Sursa: Reuters
loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cartoon porn cu acordul scris al anticonceptionale.ro