Anorexia nervoasa nu impiedica cresterea
Monday, 30 June 2008 15:27
Adolescentele care au probleme cu nutritia pe fond nervos (anorexia nervoasa) isi pot reveni la greutatea normala, odata ce boala se vindeca.
Insa anorexia poate stopa dezvoltarea normala la fetele care au anorexie nervoasa mai mult de 2 ani jumatate, spune Dr. Rajani Prabhakaran de la Universitatea Medicala Harvard din Boston.

Au existat studii care au sugerat ca anorexia nervoasa poate fi corelata cu statura mica la fetele care au aceasta boala. Alte studii in schimb arata ca fetele care prezinta anorexie nervoasa pot avea o greutate normala, iar in ceea ce priveste inaltimea, ele pot fi chiar mai inalte decat celelalte fete.

In perioada pubertatii, nivelele hormonale cresc, la fel si cele ale insulinei, declansand o crestere rapida. Cresterea incetineste si eventual se si opreste in momentul in care creste nivelul de estrogen. E posibil ca acest proces sa fie amanat la fetele care au anorexie, dandu-le insa posibilitatea sa isi revina dupa ce trec de stadiul bolii.

Pentru studiu, cercetatorii au folosit informatii de la 110 adolescente care aveau anorexie si 98 de fete sanatoase de aceeasi varsta.

S-a descoperit ca fetele cu anorexie aveau nivele mai scazute de insulina decat cele care erau sanatoase, insa majoritatea prezentau un nivel normal. De asemenea, prezentau nivele crescute de GH (hormon de crestere).

Fetele cu nivelul crescut de insulina si cele care sufereau de anorexie nervoasa erau cele mai scunde in ceea ce priveste inaltimea. Odata ce nivelul de GH era corelat cu cresterea in inaltime la fetele sanatoase, la cele cu anorexie nu puteau fi puse in legatura cele doua nivele.

Fetele care au avut anorexie mai mult de 32 de saptamani erau mai scunde decat celelalte fete. La fetele cu anorexie care inca nu ajunsesera la pubertate, o intarziere in dezvoltarea osoasa era urmata de o crestere rapida in greutate in perioada de dupa anorexie.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a se detecta cauza exacta a problemelor de crestere in cazul anorexiei, tinandu-se cont in special de perioada de timp in care anorexia este instalata in organismul unei adolescente, au spus cercetatorii.

Sursa: Reuters

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu cartoon porn acordul scris al anticonceptionale.ro