Contraceptivele nu afecteaza performanta sportiva
Tuesday, 13 May 2008 15:42

Folosirea de contraceptive orale pentru a regla ciclul menstrual nu are nici un efect asupra performantei sportive, dupa cum arata un nou studiu referitor la femeile care practica ciclism si alte activitati sportive.

 

Variatii ale nivelului de progesteron si estrogen din hormoni care au loc in timpul ciclului menstrual pot influenta rezultatele exercitiilor aerobice facute de femei, dupa spusele Dr. Claire Rechichi de la Institutul Australian de Sport. In orice caz, asemenea efecte sunt dificil de studiat deoarece nivelul de hormoni din timpul menstruatiei variaza mult de la o persoana la alta, a mai adaugat el.


Pentru a demonstra o masurare mai adecvata a efectelor hormonilor in ceea ce priveste performantele atletice, Dr. Rechichi si colegii lui au condus o serie de teste fiziologice aplicate unui numar de 13 femei care practicau atletismul.

 

Ele au luat un contraceptiv oral care furniza aceeasi cantitate de hormoni in fiecare zi. Femeile au facut testele in mai multe etape: dupa ce au luat pastila timp de 13 sau 17 zile; dupa 2 sau 3 zile dupa ce nu au mai luat pastila; si din nou dupa 6 sau 7 zile dupa ce nu au mai luat deloc pastila.

 

Cercetatorii au emis ipoteza ca sportivele vor avea rezultate mai bune in perioada in care iau pilula, deoarece hormonii vor induce un metabolism mai bun, ducand la o epuizare a rezervelor de glicogen si automat la o reducere a oboselii musculare.

 

In schimb, performanta femeilor a fost aceeasi in decursul a trei teste consecutive. Nivelul respiratoriu crestea, iar ele consumau oxigen intr-un mod mai ineficient atunci cand luau pastilele.

 

Contrar ipotezei cercetatorilor, tesuturile sportivelor contineau un nivel mai scazut de oxigen decat in conditii normale, aceasta in perioada in care luau contraceptive orale.

 

Femeile au raportat un nivel mai ridicat de efort atunci cand luau pastilele, dar diferenta era mica si nu intra in evidenta fiziologica a testului.

 

In orice caz, trebuie luate in considerare variatiile de eficienta a respiratiei si nivelul de oxigenare din organism atunci cand se interpreteaza rezultatele testelor fiziologice pentru fiecare persoana in parte.

Sursa: Reuters

loading...
 
 


Iau cartoon porn anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro