Organul genital feminin esential pentru reproducere este reprezentat de ovar care se dezvolta in perioada embrionara. Organele genitale accesorii sunt reprezentate de: trompele uterine (primesc si transmit ovulul), uter ( gazduieste si hraneste embrionul, apoi fatul pana la nastere) si vagin; organele genitale externe sunt reprezentate de vulva (alcatuita din: muntele pubian, clitoris, labiile mari, labiile mici si himen). Glanda mamara este o glanda cutanata modificata care este anexa aparatului sexual feminin.
In primele doua luni ale dezvoltarii embrionare, materialul din care se formeaza organele genitale este comun pentru cele doua sexe, desi sexul genetic este determinat din momentul conceptiei materializarea sa anatomica incepe din saptamana a opta si poate fi influentata de hormoni, temperatura, metabolism. Astfel fiecare organ al unui sex are corespondentul sau la celalalt sex – sunt organe omoloage si se dezvolta din acelasi material embrionar (de exemplu penisul masculin si omologul sau feminin clitorisul se dezvolta din falusul embrionar). Organele genitale externe: - muntele pubian este proieminenta grasoasa care acopera simfiza pubiana si la pubertate se acopera cu peri. - labiile mari sunt doua cute ale pielii care se extind de la muntele pubian catre anus si delimiteaza o deschidere ce permite accesul la nivelul organelor interne. Fata lor externa este pigmentata si acoperita de peri, iar cea interna este neteda si prezinta numeroase glande sebacee. - labiile mici sunt de asemenea doua cute tegumentare care dubleaza la interior labiile mari.Ele se reunesc anterior, inconjura clitorisul si ii formeaza preputul, marginea libera este usor neregulata si se reuneste inapoia orificiului vaginal. - clitorisul este un organ impar, erectil omolog penisului, el se afla situat inaintea orificiului uretral si este partial acoperit de labile mici. - himenul acopera partial orificiul vaginal la fetele tinere, el poate sa lipseasca sau poate sa inchida complet acest orificiu. Integritatea lui nu este o garantie ferma a virginitatii si nici absenta sa nu este o garantie a penetrarii vaginale, deoarece el poate persista ca atare dupa consumarea primului act sexual sau poate suferi mici rupturi.
Organele genitale accesorii: - vaginul reprezinta organul copulator, impar al femeii si este o cavitate supla de 7- 10 cm lungime, care uneste vulva cu uterul. Mucoasa care-l acopera nu are glande, dar este umectata de o secretie care provine din uter. - uterul este un organ cavitar, impar, muscular cu lungime de 7-8 cm, latime de 5 cm si grosime de 2,5 cm, cu forma de para intoarsa si este captusit cu tesut endometrial, astfel in timpul sarcinii, in uter se dezvolta embrionul, apoi fatul. In partea inferioara, uterul se termina prin colul uterin, un manson foarte strans care se deschide de doua ori pe luna: in perioada de ovulatie, pentru a permite patrunderea spermatozoizilor care vor putea fecunda ovulul, si in momentul menstruatiei pentru a permite scurgerea sangelui menstrual. - trompele uterine (trompele lui Fallope sau oviducte) sunt organe pereche , lungi de 10-12 cm, fixate la unghiurile superioare ale uterului. Cavitatea lor este acoperita de o mucoasa cu mici prelungiri mobile (cili) care au rolul de a impinge a ovulul spre cavitatea uterina.
Ovarul este un organ pereche, de forma ovalara cu lungime de 3-4 cm, latime de 2 cm si grosime de 1 cm, care se ataseaza de o parte si de alta a uterului. Ovarul contine de la nastere foliculi care vor produce ovule de la pubertate pana la menopauza, de asemenea secreta hormoni: estrogenii (foliculina) si progesteronul. Glanda mamara are cea mai mare dezvoltare al femeie in perioada de alaptare. Cresterea sanului la pubertate si modificarile sale din timpul ciclului menstrual sunt determinate de stimularea prin hormoni ovarieni (estrogen si progesteron).
Dr. cartoon porn
Laura Popa
|