Adevarat sau Fals despre HIV / SIDA ( II )

Este adevarat ca te poti infecta cu HIV daca
…ai contact sexual (vaginal sau anal) neprotejat cu o persoana infectata (risc mai mare daca contactul are loc in timpul menstruatiei). In cazul practicarii sexului anal riscul de infectie este mai mare deoarece anusul este mai sensibil, fiind mai putin elastic si mai vascularizat decat vaginul. In aceste conditii, riscul de ranire a anusului este mai mare dacat in cazul vaginului.

In practicarea sexului anal, trebuie utilizat un prezervativ mai rezistent, poate fi folosit un prezervativ cu lubrifiant pe baza de apa. Nu folositi vaselina sau alti lubrifianti pe baza de ulei, intrucat acestia pot duce la ruperea lor.

…practicand sex oral cu o persoana HIV pozitiva (e adevarat, riscul infectiei este mic pe aceasta cale)

…prin tatuare, daca acele pentru tatuaje nu sunt de unica folosinta , folosindu-se acelasi ac la mai multe persoane

…daca primesti sange sau transplant de organe de la donator infectat. Cu toate acestea, riscurile infectiei pe aceasta cale sunt astazi foarte mici, sangele donat fiind testat inainte de a fi utilizat in interventii medicale.

…daca iti injectezi droguri cu un ac sau o seringa folosite inainte de o persoana infectata. Consumul de alcool si droguri creste riscul de infectie deoarece te poate face mai putin atent/a cu privire la protectie (nu folosesti corect prezervativul sau pur si simplu uiti sa-l folosesti)

…se acorda primul ajutor unei personae seropozitive care a suferit un accident (cu sangerare), fara a respecta minime masuri de precautie (manusi de examinare).


 

Este fals despre HIV ca…

…se pot infecta doar homosexualii, consumatorii de droguri si persoanele cu activitate sexuala intensa

…tinerii nu se pot infecta

…nu te poti infecta doar dupa un singur contact sexual neprotejat (fara prezervativ)

…te poti infecta folosind aceeasi vesela sau tacamuri cu o persoana infectata

…te poti infecta mancand din mancarea gatita de o persoana infectata

…te poti cartoon porn infecta atingand, imbratisand sau sarutand o persoana infectata

…folosind aceeasi toaleta, sala de sport sau piscina cu o persoana infectata te poti infecta si tu

…prin intepaturi de tantari te poti infecta.

 

Tine minte!

 • - virusul HIV se poate transmite de la persoane infectate la persoane sanatoase

 • - o persoana HIV pozitiva ramane infectata toata viata, chiar daca poate parea si se simti sanatoasa mult timp, uneori fara a sti ca e infectata

 • - astazi exista medicamente denumite antiretrovirale care pot incetini multiplicarea virusului in organism

 • - oricine se poate infecta cu HIV, se transmite cel mai frecvent prin contact sexual neprotejat (vaginal, anal sau oral)

 • - atunci cand tu si partenerul/partenera hotarati sa aveti contact sexual, trebuie amandoi sa va protejati impotriva infectiei

 • - nu renunta la sex de frica infectarii HIV sau cu alte virusuri cu transmitere sexuala, trebuie doar sa te protejezi folosind prezervativul

 • - daca ai cea mai mica banuiala ca ai contactat o boala cu transmitere sexuala este recomandat sa consulti un medic

 • - cele mai multe boli nu prezinta simptome, dar pot fi transmise si altor persoane

 • - consumul de droguri si alcool creste riscul infectiei cu HIV prin practicarea sexului neprotejat sau folosirea in comun cu alte persoane a acelor si seringilor destinate administrarii de droguri

 • - poarta intotdeauna preservative la tine indiferent unde pleci, iar daca decizi sa ai contact sexual foloseste-le (protejeaza-te chiar si in vacanta!)

 • - bolile cu transmitere sexuala trebuie depistate la timp si tratate deoarece risca sa-ti provoace complicatii grave de sanatate.

Dr. Valentina Simion
(medic primar boli infectioase Sp. Clinic “”Dr. Victor Babes)

 

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro