Steriletul reduce riscul de cancer de col uterin
Friday, 16 September 2011 07:36

steriletul_reduce_riscul_de_cancer_uterinO veste imbucuratoare pentru femeile care au ales aceasta metoda de contraceptie: conform unui studiu publicat recent, femeile care folosesc steriletul au mai putine sanse de a face cancer de col uterin.

 

Concluziile acestui studiu publicat online de revista The Lancet Oncology sunt urmatoarele: riscurile de a face cancer de col uterin se reduc cu 50% inca din primul an de folosire a steriletului, iar protectia de cumplita boala se mentine chiar si dupa 10 ani de utilizare a acestei metode de contraceptie.

 

Noile rezultate contrazic teoria conform careia steriletul este un factor de risc, idee prezentata de studiile anterioare, de multe ori contradictorii.


Studiul a fost coordonat de doctorul Xavier Castellsague, cercetator din cadrul Institutului Catalan de Oncologie (ICO), membru al Virus and Cancer research group (IDIBELL). La acest studiu, au luat parte 20 000 de femei din 8 tari.


Dupa ce au luat in calcul factori precum numarul de parteneri sexuali, varsta la care a avut loc primul raport sexual, dar si de cate ori au facut testul Papanicolau femeile participante la studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca riscul de a face cancer de col uterin se reduce la jumatate in cazul femeilor care folosesc un dispozitiv intrauterin (sterilet).

Dipozitivul intrauterin nu influenteaza riscul infectiei cu HPV

Cu toate ca dispozitivul intrauterin (steriletul) nu influenteaza riscul de infectie cu HPV, el este asociat cu un risc redus de a face cancer de col uterin. Durata utilizarii steriletului nu are un impact direct asupra riscului de a dezvolta aceasta boala, insa riscul de a face cancer de col uterin se reduce la jumatate in primul an de la utilizarea acestei metode de contraceptie. Efectul se pastreaza chiar si dupa 10 ani.


Printre explicatiile posibile ale acestui factor protector se numara si faptul ca procesul de introducere sau de indepartare a dispozitivului intrauterin ar putea distruge formatiunile precanceroase.

 

Iti recomandam si articolul Exercitiile fizice scad riscul de cancer uterin.

loading...
 
 


Iau anticonceptionale la sfatul:
 
 
 
©ANTICONCEPTIONALE.ro
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul scris al anticonceptionale.ro